PVO vadītājs nosauc vienu no visspēcīgākajiem izgudrojumiem cilvēces vēsturē

Portāls nra.lv 25.aprīlis, 16:30
 
Unsplash
Globālie imunizācijas centieni pēdējo 50 gadu laikā ir izglābuši vismaz 154 miljonus dzīvību, vakar paziņoja Pasaules Veselības organizācija (PVO), piebilstot, ka lielākoties ieguvēji bijuši zīdaiņi.
„Tas ir līdzvērtīgs sešām dzīvībām, kas tiek izglābtas katru minūti katrā pusgadsimta gadā, paziņoja ANO Veselības aģentūra.

Pētījumā, kas publicēts žurnālā „Lancet”, PVO sniedza visaptverošu analīzi par 14 vakcīnu ietekmi, kuras tika izmantotas saskaņā ar paplašināto imunizācijas programmu (EPI), kas maijā svin savu 50. gadadienu.

Pateicoties šīm vakcīnām, "šodien dzimušam bērnam ir par 40% lielāka iespēja sagaidīt savu piekto dzimšanas dienu nekā bērnam, kas dzimis pirms 50 gadiem", žurnālistiem sacīja PVO vadītājs Tedros Adhanoms Gebrejesus.

Pētījumā teikts, ka zīdaiņi veidoja 101 miljonu dzīvību, kas tika izglābti imunizācijas rezultātā piecu gadu desmitu laikā.

Taču centieni nodrošināt plašāku vakcīnu pārklājumu arvien vairāk ir saskārušies ar antivakseru kustībām un sazvērestības teorijām, kas cirkulē sociālajos medijos.

Tas īpaši izpaudās Covid-19 pandēmijas laikā, taču ir ietekmējis arī centienus novērst masalu uzliesmojumus.

Piemēram, 2022. gadā, kas ir pēdējais gads, par kuru ir skaidra statistika, visā pasaulē tika reģistrēti vairāk nekā deviņi miljoni masalu gadījumu, tostarp 136 000 bērnu miruši.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 0:12

Jaunākās diskusijas