Rīgā tirgo indīgas sēnes; mediķi satraukti

tautaruna.lv 11.aprīlis 2023, 7:00
 
F64
Pašmāju internetveikalā un klātienes tirgotavā Rīgā tirgo sarkanās mušmires, kuras visi pazīst kā indīgas sēnes. Mediķi brīdina par šo sēņu bīstamību veselībai un norāda, ka visbiežāk tās lieto, lai apreibinātos, vēsta "Bez Tabu".

Internetveikalā un tirgotajā klātienē var iegādāties fasētas sarkano mušmiru cepurītes un šīs sēnes maltā veidā. Produkciju var iegādāties ikviens. Sociālajos medijos veikala pārstāvji publicē savas un klientu atsauksmes, kurās piedēvē mušmirēm brīnumainas spējas. Apgalvo, ka tās spējot nomierināt, gādājot par ciešāku miegu, ļaujot atturēties no alkohola lietošanas un smēķēšanas. Tāpat izceļ “slavas dziesmas” par sarkano mušmiru spēju palīdzēt onkoloģijas slimniekiem.

Tirgoņi jaunus klientus piesaista ar bezmaksas dāvanu - septiņiem gramiem mušmiru pulvera. Maksas produkcija gan ir dārga: iepakojums ar 50 gramiem mušmiru maksā 50 eiro, 100 gramu iepakojums - 100 eiro.

Par šo rūpalu satraukti ir mediķi. Lietojot sarkanās mušmires, var ne tikai saindēties, bet arī apreibināties, līdz ar to šāds bizness ir bīstams, norādīja Astrīda Stirna, Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centra (RPNC) Narkoloģiskās palīdzības dienesta vadītāja.

"Varētu teikt, ka tā ir narkotiku reklāma. Medicīnā nelietojam sēnes, jo tam nav zinātniska pamatojuma. Turklāt tās ir ļoti bīstamas. Ir vairāk nekā 200 sēņu sugu, ko lieto apreibināšanās nolūkā. Izplatot internetā, vispār nezinām, kas ir šo pulveru sastāvā. Nezinām, kādas var būt sekas un intoksikācija. Arī sarkanajās mušmirēs ir psihoaktīvas, halucinogēnas vielas. Ir jābūt uzmanīgiem ar to, ko iesaka šarlatāni vai kaktu dakteri," saka Stirna.

Ir bijuši gadījumi, kad sarkano mušmiru lietošana beidzas letāli, brīdināja Roberts Stašinskis, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) Toksikoloģijas un sepses klīnikas anesteziologs-reanimatologs.

"Var parādīties vīzijas, delīrija izpausmes, krampji. Ja ir dažāda veida citas kaites, var notikt šo citu saslimšanu dekompensācija jeb pasliktināšanās. Iedarbojas uz centrālo nervu sistēmu. Efekts ir ārkārtīgi līdzīgs alkoholam. Tāpat kā dzērumā, arī lietojot šīs sēnes, var būt negatīvas sekas: reibumā var krist, sasisties, avarēt un nosisties," viņš saka.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 18:39

Jaunākās diskusijas