Nosauc valstis, kurās Vladimiru Putinu var arestēt

tautaruna.lv 8.aprīlis 2023, 11:11
 
Reuters/Scanpix/LETA
Uz Starptautiskās Krimināltiesas (SKT) izdotā Krievijas prezidenta Vladimira Putina aresta ordera fona Austrijas varas iestādes paziņoja, ka ir gatavas izpildīt tiesas lēmumu.

Par to, atsaucoties uz šīs valsts tieslietu ministra izteikumiem, ziņo "Moskovskij Komsomoļec".

Ministrija norāda, ka Austrija ir Romas statūtu dalībvalsts, tāpēc Vīnei ir pienākums izpildīt Starptautiskās Krimināltiesas apcietināšanas orderus, bet meklēšanā esošās personas ir jāapcietina, uzsvēra Tieslietu ministrija.

SKT lēmums iepriekš tika atbalstīts arī Vācijā.

Pēc Vācijas tieslietu ministra Marko Bušmana teiktā, Berlīne izpildīs orderi un "nekavējoties arestēs Putinu, ja viņš nonāks Vācijā".

"SKT ātri sazināsies ar Interpolu un pieprasīs izpildi. Tad Vācijai būs pienākums arestēt prezidentu Putinu un nodot viņu SKT, ja viņš iebrauks Vācijas teritorijā,” sacīja Marko Bušmans.

Pirms tam Vācijas kanclers Olafs Šolcs pauda gandarījumu par SKT lēmumu.

"Neviens nav augstāks par likumu, un tas šobrīd kļūst acīmredzams," sacīja politiķis.

Kā ziņojām, Starptautiskā Krimināltiesa (SKT) izdevusi Krievijas prezidenta Vladimira Putina aresta orderi par ukraiņu bērnu deportāciju.

"Krievijas Federācijas prezidents Vladimirs Vladimirovičs Putins, dzimis 1952.gada 7.oktobrī, ir atbildīgs par kara noziegumu - nelikumīgu iedzīvotāju (bērnu) deportāciju un iedzīvotāju (bērnu) nelikumīgu pārvietošanu no Ukrainas okupētajām teritorijām uz Krievijas Federācijas teritoriju. Noziegumi, visticamāk, tika pastrādāti okupētajā Ukrainas teritorijā vismaz kopš 2022.gada 24.februāra. Ir pamats uzskatīt, ka Putina kungs ir individuāli kriminālatbildīgs par iepriekš minētajiem noziegumiem," teikts SKT mājaslapā.

Krievija nav SKT dalībvalsts un nav skaidrs, kā SKT plāno izpildīt orderi. Arī Ukraina nav SKT dalībniece, taču Kijiva ir pieņēmusi tiesas jurisdikciju un sadarbojas ar tās prokurora biroju.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 4:05

Jaunākās diskusijas