Bils Klintons "jūtas briesmīgi", jo pierunājis Ukrainu atteikties no kodolieročiem

tautaruna.lv 8.aprīlis 2023, 19:37
 
AFP/Scanpix/LETA
Bijušais ASV prezidents Bils Klintons paudis nožēlu, ka 1994.gadā pārliecināja Ukrainas varas iestādes atteikties no padomju kodolarsenāla. Klintons to sacīja Īrijas raidorganizācijas RTE ēterā.
"Es jūtos personīgi atbildīgs, jo panācu, ka viņi [Ukraina] piekrīt atteikties no saviem kodolieročiem. Un neviens no viņiem netic, ka Krievija izmantotu šo viltību, ja Ukrainai joprojām būtu ieroči," sacīja Klintons.

Klintons norādīja, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins neatbalsta vienošanos, kas garantēja Ukrainas drošību apmaiņā pret atteikšanos no kodolieročiem. Klintons šo līgumu parakstījis ar attiecīgi Krievijas un Ukrainas prezidentiem Borisu Jeļcinu un Leonīdu Kravčuku, raksta Meduza.

Bils Klintons piebilda, ka Ukrainas puse baidījās atteikties no kodolieročiem, "jo viņi domāja, ka tas ir vienīgais, kas viņus pasargā no Krievijas ekspansijas". "Kad prezidentam Putinam bija ērti, viņš pārkāpa šo [līgumu] un pirmais, ko viņš izdarīja, bija Krimas sagrābšana. Un es par to jūtos šausmīgi, jo Ukraina ir ļoti svarīga valsts," sacīja Klintons.

Pēc PSRS sabrukuma no Ukrainas teritorijas tika izvesti kodolieroči. Valsts atteicās no šī statusa Budapeštas Memoranda ietvaros, kas garantēja Ukrainas drošību. Memorandu parakstīja Ukraina, Krievija, ASV un Lielbritānija.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 15:35

Jaunākās diskusijas