"Nepareizā izskata" balkonu īpašniekiem nekustamā īpašuma nodoklis paaugstināts divkārt

tautaruna.lv 6.februāris 2022, 23:00
 
Ģirts Ozoliņš / F64
Zolitūdē daudzdzīvokļu mājas iemītnieki pirms Jaunā gada sākuši saņemt vēstules no Rīgas domes ar prasību demontēt balkonu iestiklojumu, ziņo "rus.lmt.lv".

Gadu gaitā daudzdzīvokļu ēkas fasāde kļuvusi līdzīga lupatu deķim. Parasts stāsts - tādu māju ir daudz. Taču tieši šīs daudzdzīvokļu mājas iemītnieki pirms Jaunā gada sāka saņemt vēstules no Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta ar prasību aizvākt nelikumīgo iestiklojumu.

Demontāžas termiņš - pusgads. Tiem iedzīvotājiem, kuriem konstatēti pārkāpumi, nekustamā īpašuma nodoklis paaugstināts divkārt, Rus.lsm.lv pastāstīja nama Paula Lejiņa ielā 1 pārvaldniece Valentīna Bezmeļņicka.

“Nē, tā nav rekomendējoša rakstura vēstule. Šajā vēstulē minēts sešu mēnešu termiņš - tātad līdz maija vidum īpašniekiem viss jāpārtaisa, jālikvidē. Jā, mums paaugstināja nodokli. Man nav skaidrs - ja tas ir brīdinājums, tad kāpēc īpašniekiem pacelts nodoklis līdz trim procentiem? Nepietiek, ka cilvēkiem nāksies ziemas laikā pārtaisīt stikla paketes, aizvākt tās, mums vēl vajadzēs maksāt lielu nodokli. Ja par trīsistabu dzīvokli tas bija apmēram simt eiro, tad tagad ir divtik lielāks.”

Deviņstāvu mājā divās kāpņutelpās ir 72 dzīvokļi. Lodžiju, kurās ir pārkāpumi, ir apmēram piecdesmit! Var vienkārši demontēt. Var iestiklot no jauna. Taču tagad visam jābūt “pēc fenšuja”, tātad - pēc projekta.

Aizvākt nāksies ne tikai nelikumīgos logus: “Bet arī restes starp dzīvokļiem. Daudzas tādas durvis ieliktas vēl deviņdesmitajos mājokļa drošībai. Un tādas ir praktiski katrā stāvā.”

”Viena dzīvokļa īpašniece izsauca firmu, viņas stāvā aizvāca restes, viņa pasūtīja divas stikla paketes, un tas viņai izmaksāja 1700 eiro,” paskaidroja Bezmeļņicka. “Situācijā, kad mēneša rēķini par dzīvokli ir 200 līdz 300 eiro, turklāt mūs vēl gaida visu tarifu sadārdzināšanās - gan par ūdeni, gan par atkritumiem, gan par apkuri, jo no 1. marta mūsu valsts visam atkal paaugstina tarifus, - un vēl šie logi un tikai seši mēneši, tas, protams…”

Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta Būvniecības kontroles pārvaldes priekšnieka vietniece Aija Meļņikova Rus.lsm.lv pastāstīja: “Lodžiju aizstiklošana ir dzīvokļu īpašnieku kompetence. Savlaicīgi darīt viņi neko negrib, gaida, kad Būvvalde, bet tagad Pilsētas attīstības departaments, nāks, sodīs - tad īpašnieki varēs sapūsties un dusmoties, kāpēc tieši tagad viņiem uzbrūk, kāpēc tieši tagad jālabo? Taču par to mēs sākām runāt no 2014. gada, kad stājās spēkā jaunais Būvniecības likums. Šis jautājums nav pirmo dienu, un īpašniekiem ir laiks visu labot.”

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 4:13

Jaunākās diskusijas