Ar ko var saskarties cilvēki mēnešus pēc Covid-19 vieglas izslimošanas?

tautaruna.lv 6.februāris 2022, 13:12
 
pexels.com
Jauns Oksfordas Universitātes pētījums atklāj, ka sešus līdz deviņus mēnešus pēc vieglas Covid-19 izslimošanas cilvēki vēl var saskarties ar atmiņas un uzmanības traucējumiem, ziņo "The Mirror".

Viegli Covid-19 gadījumi var izraisīt uzmanības un atmiņas problēmas vairākus mēnešus pēc atveseļošanās, liecina jauns pētījums.

Oksfordas Universitātes pētījuma rezultāti liecina, ka cilvēkiem, kuriem bijusi viegla Covid-19 slimības gaita un, kuri neziņoja par garā kovida simptomiem, joprojām bija sliktāka uzmanība un atmiņa sešus līdz deviņus mēnešus pēc slimošanas.

Iepriekšējie pētījumi liecina, ka garā kovida slimnniekiem ir grūtības saglabāt uzmanību (mēdz dēvēt par "smadzeņu miglu"), tomēr nebija zināms, vai līdzīgas sekas izjūt tie, kuri pēc atveseļošanās no Covid-19 nebija saskārušies ar citām problēmām.

Pētījuma dalībniekiem tika lūgts pabeigt vairākus kognitīvos testus, koncentrējoties uz uzmanības, atmiņas, plānošanas un semantisko domāšanu.

Lai gan viņi uzrādīja labus rezultātus īstermiņa darba atmiņā un plānošanā, salīdzinot ar kontroles grupu, dalībnieki ieguva ievērojami sliktākus rezultātus atmiņā par pagātnes notikumiem un spēju noturēt uzmanību ilgāku laiku.

Labā ziņa ir tā, ka sešus līdz deviņus mēnešus pēc pārslimošanas atmiņa un uzmanība atgriežas normālā stāvoklī.

Pētījumu veica psihologi no Oksfordas Universitātes Eksperimentālās psiholoģijas katedras un Nūfīlda klīnisko neirozinātņu katedras.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 8:38

Jaunākās diskusijas