FOTO: Atrasta stikla bļoda, kas ir 2000 gadus veca

tautaruna.lv 6.februāris 2022, 21:00
 
Ekrānuzņēmums
Nīderlandes vecākajā pilsētā atrasta stikla bļoda, kura ir neticami labi saglabājusies, tiek lēsts, ka tā ir vismaz 2000 gadus veca.

Neimegena, kas atrodas netālu no Vācijas robežas un ir Nīderlandes vecākā pilsēta. Pēc neseniem arheoloģiskiem izrakumiem arī vieta, kur tika atrasta neticami labi saglabājusies zila stikla bļoda.

Senatnīgais atradums, kas tiek lēsts aptuveni 2000 gadus vecs, ir no Bataven apmetnes. Caurspīdīgais trauks ar diagonālām izciļņiem tika izgatavots, veidnē ielejot izkausētu stiklu,rievojums ticis veidots, kamēr materiāls bija šķidrs, izmantojot metāla oksīdu, lai iegūtu dinamisku zilu krāsu. Arheologi to atklāja bez nevienas plaisas.

Ekrānuzņēmums

Laikā, kad bļoda tikusi izgatavota, Neimegena bija agrīnā romiešu militārā nometne un vēlāk pirmā, kas tika nosaukta par romiešu pilsētu.

Arheologs Pepjins van de Gīrs, kurš vadīja izrakumus, pastāstīja, ka, lai gan ir iespējams, ka trauks tika izveidots Vācijas stikla darbnīcā tādās pilsētās kā Ķelne vai Ksantena, iespējams, ka batāviņi tirgoja liellopu ādas, lai to iegādātos. Papildus šim gabalam van de Gīra komanda ir atklājusi arī cilvēku kaulus, krūzes, krūzes un citas dārglietas, piemēram, rotaslietas, kas liecina, ka šī vieta kādreiz bijusi apbedījumu vieta. (izmantojot hiperalerģisku)

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 5:45

Jaunākās diskusijas