Pētījums: kādā gaisa temperatūrā Covid-19 izplatās visātrāk?

tautaruna.lv 19.novembris 2021, 14:13
 
F64
Nesen publicēts starptautisks pētījums liecina, ka laikapstākļi ietekmē vīrusu infekciju izplatību, raksta YLE.

Dati apkopoti par 26 valstīm, 409 apdzīvotām vietām un visām klimatiskajām zonām.

Pētījumā tika izmantota statistika par infekcijām periodā, kad iedzīvotājiem vēl nebija imunitātes, kas iegūta ar vakcināciju.

Zinātnieki secināja, ka koronavīrusa izplatību laikapstākļi neietekmē tik daudz, cik gripas izplatību.

Tajā pašā laikā optimālākā temperatūra SARS-CoV-2 izplatībai ir desmit grādi pēc Celsija.

Augstākos rādītājus vīrusa reprodukcijas indekss sasniedza + 8- + 18 grādu temperatūrā, taču tai paaugstinoties līdz +20, tie atkal samazinājās.

Tajā pašā laikā laikapstākļi epidēmijas izplatību ietekmē gan tieši, gan netieši. Tie ietekmē, piemēram, imūnsistēmu, elpceļu jutīgumu un cilvēku uzvedību.

Pētnieki arī salīdzināja koronavīrusu ar gripas vīrusu. Tika secināts, ka gripas izplatība ir atkarīga no laikapstākļiem pavisam savādākā veidā nekā SARS-CoV-2. Gaisa temperatūras pazemināšanās veicina vieglāku gripas izplatīšanos, un optimālākā temperatūra ir robežās no mīnus pieci līdz plus pieci, vislabāk ap nulle grādiem.

Covid-19 pandēmijas sākumā tika uzskatīts, ka koronavīruss uzvedas līdzīgi kā gripas vīruss, tāpēc epidēmijas viļņi būs sezonāli kā gripai. Tomēr šī teorija nav atradusi zinātnisku apstiprinājumu.

Tajā pašā laikā laikapstākļi epidēmijas izplatību ietekmē gan tieši, gan netieši. Tas ietekmē, piemēram, imūnsistēmas stāvokli, elpceļu jutīgumu un cilvēku uzvedību.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 7:28

Jaunākās diskusijas