Prognoze: Tuvākajā laikā Eiropa varētu piedzīvot mokošu karstumu līdz pat +50 grādiem

tautaruna.lv 19.novembris 2021, 16:41
 
Mārtiņš Zilgalvis/F64
Saskaņā ar Met Office analīzi Eiropā katru gadu līdz gadsimta beigām karstums varētu sasniegt 50 grādus pēc Celsija, ja netiks veikti steidzami pasākumi siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšanai.

Šīs vasaras nāvējošais karstuma vilnis Eiropā ar nosaukumu Lucifers, kad Sicīlijā tika sasniegts jauns temperatūras rekords 48,8 grādi pēc Celsija, nebūtu bijis iespējams, ja mēs nebūtu klimata krīzes epicentrā, liecina analīze.

Tāds karstums Eiropā tagad ir sagaidāms vismaz reizi trijos gados globālās sasilšanas rezultātā, jo Zeme jau ir pārkarsusi. Ja netiks veikti radikāli pasākumi, rekordliela karstuma risks turpinās pieaugt vēl arī nākamajās desmitgadēs.

"Bīstamās klimata pārmaiņas jau ir ar mums," samita laikā Glāzgovā intervijā The Independent sacīja profesors Pīters Stots, analīzes autors un Met Office vadošais pētnieks jautājumos par ekstrēmajiem laikapstākļiem.

“Ja paskatās uz 48,8 grādu temperatūru Eiropā un 49,6 grādiem Kanādā un ar to saistītos ugunsgrēkus, ietekmi uz cilvēku veselību, lauksaimniecību, tas nav tikai prognozētais 1 grāda pieaugums," pauda Stots, uzsverot - ja nekas netiks darīts, kļūs vēl sliktāk.

"Lai izvairītos no vēl bīstamākām klimata pārmaiņām, mums jārīkojas tagad."

Viņš piebilda, ka Apvienotajā Karalistē, vienā no valstīm, kas iekļautas Eiropas mēroga analīzē, rekordliels karstums gaidāms jau nākamajā desmitgadē.

Ja netiks ieviestas būtiskas pārmaiņas cilvēku dzīvē, pēc desmit gadiem Eiropa piedzīvos vismaz +50 grādu karstumu.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 13:58

Jaunākās diskusijas