Latvijā patvaļīgi krustotas vairākas suņu šķirnes; brīdina par sekām

Portāls nra.lv 1.jūnijs 2017, 7:15
 
Dzīvnieku patversme "Mežavairogi"
Jau kādu laiku sludinājuma portālā "ss.lv" parādījušies sludinājumi, kuru ievietotāji pārdod līdz šim nedzirdētu suņu šķirņu pārstāvjus. Dzīvnieku patversmes "Mežavairogi" pārstāvji norādījuši, ka šādai patvaļīgai suņu pavairošanai varbūt ļoti nopietnas sekas.

Latvijā populārajā sludinājumu portālā atrodams ieraksts, kura autore vēsta, ka pārdod bordobera šķirnes suņus. Nē, nebrīnieties, “šķirnes” nosaukums - tas ir šī teksta autores brīvs izdomājums. Patiesībā runa būs par divu nopietnu suņu šķirņu krustošanu - Bordo dogs + dobermanis. Kādam uzreiz tas šķitīs ļauns joks, bet daži jau būs pazīstami ar tēmu - portālā ss.lv jau kādu brīdi kā jauna suņu šķirne tiek piedāvāti kucēni, slavējot gan to raksturu, gan paklausību," raksta patversmes pārstāvji.

Patversmes pārstāvjiem jau ir izdevies sastapt šo jaunizcepto šķirņu veidotāju "ražojumus". Viens no suņukiem esot bijis jauks, taču tas esot saimnieka nopelns- īpašnieks, kuram mīlulis pieder, ir ļoti zinošs un atbildīgs. Otrs šāds suns jau nonācis patversmē un gaida adoptētāju. "Negribam teikt neko sliktu arī par šo “bordoberi” - agresija nav manāma, taču arī orientācija uz komunicēšanu ar cilvēku pagaidām nav tik izteikta, kā gribētos. Viņu sauc Rufo, esam veikuši kastrāciju, lai negadītos, ka kāds grib vēl kādu šķirni veidot, un puika, kā jau minējām, pieejams adopcijai."

SCANPIX

Patversmes pārstāvji uzsver, ka bez ģenētiķu izpētes, kā šo “šķirņu” pārstāvji “parādīs” sevi vēlāk - vecumdienās vai dažas paaudzes tālāk, neviens nevar garantēt, ka ar gadiem sunim “neizlien” neārstējamas kaites, ka nākamajā paaudzē tās kļūst vēl izteiktākas.

"Ceram, ka “šķirnes” ražotāji apdomāsies, jo reāla instrumenta, lai apturētu šo rūpalu nav, raksta "Mežavairogi" pārstāvji. "Ļoti vēlamies, lai “bordoberu” īpašnieki ir atbildīgi un noteikti sterilizē/kastrē savus dzīvniekus. Bail pat domāt, kas notiks, ja kāds izlems, ka viņa lolojums ir piemērots pavairošanai. Ne tikai veselības, bet arī uzvedības problēmas var rasties jau nākamajā paaudzē - kas tad par to atbildēs? Cilvēki, kuri, ticot rakstītajam sludinājumā, domā, ka nopirkuši jaunas un ļoti retas šķirnes suni? Vai tie, kuri vieglu sirdi sludinājumā klaji melo? Nē, nebūs neviena, kurš jutīs atbildību. Diemžēl tas notiek ik uz soļa, un tad skan teksts: “Mēs nepaspējām sterilizēt”, “Mēs nedomājām, ka suns jāved uz skolu”, “Mums vetārsts teica, ka vienu metienu suņu meitenei vajag…”.
Mēs esam atbildīgi par tiem, kurus pieradinām… Vieni vairāk atbildīgi, citi - mazāk, bet daži - nemaz."

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 22:05

Jaunākās diskusijas