Lietuvā strauji izplatās bīstamas narkotikas: cilvēki cenšas izgriezt sev mēli

tautaruna.lv 22.aprīlis, 10:30
 
depositphotos.com
Lietuvā strauji izplatās ārkārtīgi bīstama psihoaktīvā viela, kas ASV savas iedarbības dēļ nosaukta par “zombiju narkotiku”. Mediķi novēro narkotiku reibumā esošo cilvēku skaita pieaugumu un brīdina, ka šīs narkotikas ir ļoti bīstamas – izraisa masīvas psihozes un halucinācijas.
Lai noturētu cilvēku, kas ir šo narkotiku reibumā, nepieciešami astoņi un reizēm desmit cilvēki, vēsta portāls "Tv3.lt". Portāla "15min.lt" žurnāliste Gabriele Navickaite, kura jau pusgadu pēta, kā šī narkotika Lietuvā izplatās jauniešu vidū, stāsta, ka tā visbiežāk sastopama starp cilvēkiem, kas jaunāki par 30 gadiem.

Amerikas Savienotajās Valstīs un Rietumeiropā šī viela ir labi pazīstama ar tās bīstamību, augstu atkarības risku un nopietnu kaitējumu. "Ne velti to sauc par "zombiju narkotiku", jo tā izraisa nekoordinētas ķermeņa kustības, ir ļoti augsts atkarības risks no šo zāļu lietošanas, sirds un nieru slimības un citas briesmas," skaidroja Navickaite. Šī kristāliem līdzīgā viela izraisa ievērojamu dopamīna palielināšanos - cilvēks piedzīvo lielu baudu, prieku, kas pārvēršas psihozē un halucinācijās, kā rezultātā var nodarīt sev kaitējumu - sākt griezt ķermeni un pat mēģināt izgriezt mēli.

Šīs narkotikas izplatās Kauņā, Viļņā un Klaipēdā. Žurnālistes sarunu biedrs pastāstīja, ka "Telegram" šīs narkotikas var vienkārši iegādāties noteiktās grupās: “Tās ir publiskas, tām var pievienoties ikviens, dažkārt tās apvieno vairākus tūkstošus cilvēku. Šajās grupās ir narkotiku tirgoņu reklāmas portāli, kur jūs izvēlaties vielu, jūs pārskaitāt naudu kriptovalūtā, un jums nosūta vietu, kur šī viela ir paslēpta. Narkotikas ir ļoti viegli nopirkt,” stāsta Navickaite.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 1:58

Jaunākās diskusijas