"Katrs viņa teikums ir vērsts uz sabotāžu," Liepnieks skarbs par Leonīda Kalniņa izteikumiem par obligāto dienestu

tautaruna.lv 10.jūlijs 2022, 15:45
 
Ekrānuzņēmums
"Vispār tas nav normāli, ka cilvēks, kas zvērējis uzticību PSRS armijai, vēl aizvien komandē mūsu Bruņotos spēkus, " vaicā Jurģis Liepnieks mirkoblogošanas vietnē "Twitter".

Skarbi par Nacionālo bruņoto spēku komandiera ģenerālleitnanta Leonīda Kalniņa sniegto interviju Latvijas Televīzijā par ogligāto dienestu mikroblogošanas vietnē "Twitter" izsakās publicists Jurģis Liepnieks.

"Melo, sabotē. Te mēs arī redzam, kurš ir strādājis pie tā, lai Latvijas armija būtu ar kārtu vājākā reģionā. Vispār tas nav normāli, ka cilvēks, kas zvērējis uzticību PSRS armijai, vēl aizvien komandē mūsu Bruņotos spēkus. Katrs viņa teikums ir vērsts uz sabotāžu - es par brīvprātību, ļoti dārgi, tas ir politisks lēmums utt Neviens viņa teikums toties nav vērsts uz stiprākas armijas un nācijas veidošanu."

Liepnieks uzsver arī to, ka kaimiņvalstīs Lietuvā un Igaunijā armijas komandieri ir bez PSRS pagātnes, nav devuši zvērestu PSRS, "un kāda sagadīšanās - viņu armijas ir daudz sagatavotākas un stiprākas".

Leonīds Kalniņš par obligāto vispārējo valsts aizsardzības dienestu: "Apspriešana bija no janvāra mēneša. Esmu piedalījies vairākās sanāksmēs, kur esmu izteicis savu viedokli. Es joprojām neesmu mainījis viedokli, ka Latvijas bruņotie spēki jākomplektē uz brīvprātības principa. Šīs iniciatīvas mērķis ir visaptverošas valsts aizsardzības ietvaros pēc iespējas plašāk apmācīt Latvijas sabiedrības pilsonisko daļu, lai viņi būtu gatavi militārā jomā. Tas ir ļoti dārgi. Uzreiz varu pateikt, ka vienreizējs ieguldījums ir no 600 līdz 800 miljoniem. Un tad katru gadu vēl kārtējie uzturēšanas finanšu līdzekļi ir 120 miljoni. [..] Infrastruktūra, ekipējums, munīcija, atlīdzība, tur uzreiz ir nepieciešams ieguldīt."

Aizsardzības ministrijas parlamentārā sekretāre Baiba Bļodniece "Twitter" ierakstā gan min citus aprēķinus obligātā dienesta ieviešanai.

"Mazliet par skaitļiem. Plānojam pakāpenisku Valsts aizsardzības dienesta ieviešanu, sākot ar 1000 un pakāpeniski audzējot apmācāmo skaitu. Tāpēc pirmajos 2-3 gados lielus ieguldījumus tas neprasīs, jo pie plānotā skaita pietiks ar jau esošo infrastruktūru. Laikā no 2025. līdz 2026. gadam būs nepieciešami ieguldījumi aptuveni 60-70 mlj. eiro apmērā. Savukārt lielāki ieguldījumi, provizoriski 100 līdz 120 miljonu eiro apmērā, būtu nepieciešami pēc pieciem gadiem, kad ik gadu plānots apmācīt aptuveni 5000 jauniešu."

Guntars: "Vai komandieris, kurš ir pret OMD, varētu efektīvi vadīt tā ieviešanu? Armijas komandierim nebūtu kā pamatarguments jāizvirza - dārgi, tāpēc … nevajag? Tas ir politisks jautājums, jālemj sabiedrībai. Tev jāpasaka, vai spējam/nespējam sevi aizsargāt ar konkrētas stratēģijas ‘komplektu’. To viņš nepasaka un tas pats par sevi vieš neuzticību."

Jānis: "Iespējams, ka Kalniņš vēl nav pārslēdzies uz jauno situāciju. Līdz šim Pabrika uzstādījums bija "uzraksti cik tas viss ir nepaceļami dārgi". Bezmugurkaula kaujas virsnieks godīgi arī strādāja. Tikai reakcija ir par lēnu strauji mainīgiem apstākļiem."

Anonīms "Twitter" lietotājs: "Kā tāds kā Leonīds Kalniņš var vadīt NBS? Kā var kaut ko ieviest, ja ir pret? Baibai Bļodniecei un Pabrikam nevajadzētu šo deģenerātu sūtīt pensijā?"

Aigars: "Taisnības labad jābilst, ka lēti tiešām nebūs, daudzi maldīgi domā, ka nopirks papildus matračus kazarmām un viss notiks. Taču veidojot mācību rotas iesauktajiem, piemēram, ZS brigādēs reģionos, nevis Ādažos, izmaksas jau nu gan nebūtu kosmiskas, ko valsts nevarētu pacelt."

Anonīms "Twitter" lietotājs: "Dārgi ne dārgi. Cik dārgi mums maksā AirBaltic? Citas valstis kaut kā iztiek un māk sakārtot savus OMD. Kāpēc lai mēs būtu sliktāki? Kaut gan objektīvi daudz kur arī esam sliktāki..."

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 1:01

Jaunākās diskusijas