VIDEO: Reiniks parāda, kā koronavīrusa dēļ notiek mācības Itālijā

Rita Lazda 10.marts 2020, 14:20
 
AFP/SCANPIX/LETA
Mūziķis Lauris Reiniks, kuram Itālijā mīt draugi, publicējis video, kurā redzams, kā tur šobrīd notiek mācības skolēniem, kuriem karantīnas dēļ slēgtas skolas.
"Lūk šādā veidā Itālijā skolēni šobrīd mācās no mājām. Skolotāja runā, redz visus skolēnus kvadrātiņos, kuru izsauc atbildēt, tam jāieslēdz savs mikrofons un vinš izlec kā galvenais. Diezgan ērti," pie mikroblogošanas vietnē twitter publicētā video raksta dziedātājs. Komentētāji gan norāda, ka šādi tālmācībā mācās arī bērni Latvijā, un tas neesot nekas jauns.

Ziņu aģentūra LETA jau vēstīja, ka no otrdienas ierobežoti ceļojumi pa Itāliju, un visā valstī aizliegti publiski pulcēšanās pasākumi, tai skaitā sporta sacensības, jo Itālijas valdība tādā veidā mēģinās apkarot koronavīrusa izplatību.

Vienīgi tās sporta sacensības, kuras organizē starptautiskas organizācijas, drīkstēs norisināties, bet bez skatītāju klātbūtnes.

"Visu veidu pulcēšanās sabiedriskās vietās vai sabiedrībai atvērtās vietās" tiek aizliegtas, teikts dekrētā, bet visu rangu un disciplīnu sporta pasākumi tiek atcelti, pat augstākajā futbola līgā A sērijā.

Visi slēpošanas kūrorti tiek slēgti, un kinoteātriem, muzejiem, naktsklubiem un tamlīdzīgām vietām jāpaliek slēgtiem pēc rīkojuma slēgt savas durvis nedēļas nogalē, lasāms dekrētā.

Bāri un restorāni drīkst strādāt no sešiem rītā līdz sešiem vakarā, un tikai tad, ja starp klientiem iespējams vismaz metru attālums, bet Itālijas premjerministrs Džuzepe Konte mudina cilvēkus "palikt mājās".

Bezprecedenta pasākumi, kas būs spēkā līdz 3.aprīlim, pirmdienas vakarā no vairākiem lieliem ziemeļu apgabaliem tika attiecināti uz visiem Itālijas iedzīvotājiem - vairāk nekā 60 miljoniem.

Kopš "Covid-19" slimība pirmo reizi parādījās Ķīnā pagājušā gada beigās, Itālija ir kļuvusi par tās Eiropā vissmagāk skarto valsti, un saslimšanas gadījumu skaits ir strauji pieaudzis līdz vairāk nekā 9000. Līdz šim miruši jau vairāk nekā 400 cilvēku.

Saskaņā ar jaunajiem noteikumiem ceļošana ir atļauta tikai vissteidzamāko darbu vai veselības apsvērumu dēļ, bet cilvēki varēs atgriezties savās mājās no citurienes.

Pasākumi paplašina karantīnas zonu, ko Itālija svētdien bija noteikusi savai rūpnieciskajai ziemeļu zonai ap Milānas un Venēcijas pilsētām.

Visas skolas un universitātes tiek nekavējoties slēgtas, un uzņēmumi ir mudināti dot darbiniekiem atvaļinājumu.

Reliģiskās iestādes paliks atvērtas, ja cilvēki tur var ievērot metra attālumu vienam no otra, taču tādas ceremonijas kā laulības, kristības un bēres ir aizliegtas līdz 3.aprīlim.

Pirms dekrēta parakstīšanas premjerministrs Konte dramatiskā vakara televīzijas uzrunā teica, ka to "var apkopot šādi: es palieku mājās".

"Ikvienam ir jāatsakās no kaut kā, lai aizsargātu pilsoņu veselību," viņš teica. "Šodien ir mūsu atbildības brīdis. Mēs nevaram ļaut sev nesargāties."

Tomēr par spīti iepriekšējiem ierobežojumiem Lombardijas reģionam, pirmdien turpināja kursēt vilcieni un daudzi reisi uz Milānu un no tās.

Cilvēkiem, kuri vēlēsies doties uz citu valsts daļu, būs jāaizpilda standartizēta veidlapa, pamatojot viņu ceļojuma iemeslus.

Valdības dekrētā teikts, ka šīs veidlapas, kas jāiesniedz varas iestādēm dzelzceļa stacijās un lidostās, kā arī uz galvenajiem ceļiem starp pilsētām, darbosies pēc sirdsapziņas principa, un nebūs nepieciešami pierādījumi par "nepieciešamību".

Lielveikali, kas naktī ir atvērti Romā un Neapolē, bija pilni, iedzīvotājiem iegādājoties pārtiku, kā arī ziepes un dezinfekcijas līdzekļus, ziņoja Itālijas plašsaziņas līdzekļi.

Tikmēr Itālijas amatpersonas saskārās ar papildu galvassāpēm pēc tam, kad ieslodzītie, baidoties no infekcijas, protestēja vai rīkoja protestus 23 cietumos visā valstī, izraisot vairāku cilvēku nāvi.

Daži ieslodzītie lūdza piešķirt amnestiju veselības krīzes dēļ.

Valdības pirmais ierobežojumu kopums Itālijas ziemeļos izraisīja akciju tirgu krišanos, Milānas biržas indeksam dienā zaudējot vairāk nekā 11% vērtības.

Itālijas veselības aizsardzības amatpersonas sestdien bija brīdinājušas, ka Lombardijas ziemeļu reģionā intensīvās terapijas pacientiem sāk trūkt gultasvietu. Valdība sākusi izmantot arī pensionētu ārstu palīdzību, cenšoties ātri iesaistīt veselības aprūpes pakalpojumos vēl 20 000 darbinieku.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 14:03

Jaunākās diskusijas