Zinātnieki: Pasaulē vajadzēs jaunas Covid-19 vakcīnas jau tuvākā gada laikā

tautaruna.lv 1.aprīlis 2021, 10:59
 
EPA/Scanpix/LETA
Jaunu koronavīrusa COVID-19 celmu izplatības dēļ nepieciešams nākamā gada laikā vai pat agrāk radīt modificētus vakcīnu veidus, ziņo The Guardian, atsaucoties veikto 77 speciālistu aptauju no 28 valstīm.

Šādu jauno vakcīnu izstrādes grafiku atbalsta divas trešdaļas respondentu, un aptuveni viena trešdaļa uzskata, ka vakcīna jāizveido ātrāk nekā deviņu mēnešu laikā.

Tajā pašā laikā 88% ekspertu uzskata, ka nelielais vakcinācijas apjoms pret COVID-19 vairākās valstīs palielina varbūtību, ka radīsies jauni vīrusa paveidi, kas ir izturīgi pret vakcīnām.

Aptaujā piedalījās virusologi, epidemiologi, infekcijas slimību speciālisti no tādām zinātniskām institūcijām kā Džona Hopkinsa universitāte, Jeila universitāte, Londonas Impērijas koledža, Edinburgas universitāte.

"Katru dienu parādās jaunas mutācijas. Dažreiz viņi atrod nišu, kas viņiem ir piemērota labāk nekā viņu priekšgājēji. Šos laimīgos variantus var efektīvāk pārnest un potenciāli izvairīties no imūnās atbildes (ko izstrādājusi cilvēku) iepriekšējiem vīrusa celmiem," sacīja Jeila asociētā asociācija. Epidemioloģijas profesors Grega Gonsalesa universitāte.

"Katru dienu parādās jaunas vīrusa mutācijas. Dažreiz tās atrod nišu, kas tām ir piemērotāka nekā to "priekšgājējiem". Tie vīrusa varianti var būt vieglāk pārnēsājami un izvairīgāki no imūnās atbildes, ko izstrādājis cilvēks, balstoties uz informāciju par iepriekšējiem vīrusa paveidiem," sacīja Jeilas universitātes epidemioloģijas profesors Gregs Gonsaless.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 9:16

Jaunākās diskusijas