Kalviņš: Tas ir mīts, ka masku nēsāšana kaitē plaušām

Baiba Puriņa 7.decembris 2020, 10:30
 
Vladislavs Proškins/F64
Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents Ivars Kalviņš komentējis obligāto masku nēsāšanu Latvijā Covid-19 pandēmijas ierobežošanai.

Obligātā prasība ir tādēļ, ka šādā veidā inficētā persona - zina viņa to, vai nē - var inficēt apkārtējos stipri mazākā mērā, Rīga TV24 kanāla raidījumā "Uz līnijas" norāda Kalviņš.

"No šī cilvēka izdalītie siekalu pilieni, kas pārnēsā vīrusus, iestrēgst tajā maskā un netiek tālāk," skaidro Kalviņš, taču piezīmē, ka maskas, protams, nenodrošina 100% aizsardzību, bet būtiski samazina vīrusa iespēju izkļūt ārā.

"Tās bažas par to, ka, nēsājot maskas, būs pagalam plaušas, ir mīts. Nekā tāda nav. Tad jau visi mūsu ķirurgi, kas dien dienā pa septiņām, astoņām stundām ir ķirurģiskajās maskās un operē, sen būtu plaušu slimnieki un gulētu pa hospitāļiem. Tas tā nav," uzsver ķīmiķis.

Viņš arī norāda, ka neuzskata, ka masku obligāta nēsāšanu būtu cilvēktiesību pārkāpums. Kalviņš uzskata, ka drīzāk tiek pārkāptas cilvēku tiesības būt pasargātiem, ja ļaujam personām, kas ir inficētas, netraucēti inficēt pārējos.

Jau vēstīts, ka no 3. decembra bērnudārzos strādājošajiem visu laiku būs jānēsā maskas.

Veikalos un pakalpojumu sniegšanas vietās vienam apmeklētājam būs jānodrošina 15 kvadrātmetru platība. Savukārt informācijai par pieļaujamo cilvēku skaitu jābūt skaidri redzamai pie ieejas. Mazās telpās apmeklētāji drīkstēs ieiet pa vienam.

Tāpat no 3. decembra visā Latvijā ikvienam ikdienas gaitās būs jāievēro "2+2" princips, proti, jāievēro divu metru distance un tikšanās jāierobežo līdz diviem cilvēkiem.

Jau ziņots, ka ārkārtējā situācija valstī ir spēkā no 6.novembra.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 14:47

Jaunākās diskusijas