Covid-19 zāļu pašreizējie pētījumu rezultāti iepriecinājuši zinātniekus

Baiba Puriņa 17.aprīlis 2020, 13:12
 
Reuters / Scanpix/LETA
Čikāgas klīnikā vairāki Covid-19 pacienti tiek ārstēti ar remdesivīru un ārsti novērojuši ievērojamus uzlabojumus pacientu veselības stāvoklī, īpaši drudža un respiratoro simptomu mazināšanā, vēsta "Business Insider".

Remdesivīrs ir viens no pirmajiem medikamentiem, kurš parādījis potenciālu cīņā ar SARS-CoV-2 vīrusu, kurš rada Covid-19. Visa pasaule gaida šī medikamenta izstrādātāja “Gilead Sciences, Inc” pētījumu rezultātus, jo pozitīva iznākuma gadījumā remdesivīru medicīniski apstiprinātu par drošu un efektīvu līdzekli Covid-19 ārstēšanā.

Čikāgas medicīnas universitātes klīnikā “Gilead Sciences, Inc” pētījuma ietvaros piedalās 125 Covid-19 slimnieki, no kuriem 113 ir ar smagu slimības gaitu. Visi šie pacienti ik dienas saņem remdesivīra devu.

"Labās ziņas ir tādas, ka lielākā daļa mūsu pacientu ir izrakstīti, kas ir lieliski. Tikai diviem pacientiem tas nav palīdzējis," atklāj Čikāgas universitātes infekcijas slimību speciāliste Keitlīna Mulanī. "Lielākā daļa mūsu pacientu, kuri ir smagā stāvoklī, jau pēc sešām dienām var pamest slimnīcu, kas mums parāda, ka terapijai nav jāilgst desmit dienas. Tikai aptuveni trīs cilvēki bija jāārstē 10 dienas," piebilst Mulanī.

Šobrīd pētījumu par remdesivīru parāda tikai nelielas epizodes, kas pierāda tā efektivitāti. Līdzīgi izmēģinājumi vienlaicīgi tiek veikti arī citās iestādes un šobrīd nav iepsējams noteikt absolūtus šo pētījumu sniegtos rezultāus, jo uzņēmums vēl nav publiskojis daudzus klīniskos datus. “Gilead Sciences, Inc” paziņojis, ka precīzāki pētījumu rezultālo būs zināmi kuru katru dienu.

Viens no Čikāgas pētījuma pacientiem, 57 gadus vecais Slavomirs Mičalaks, atklājis, ka pēc tam, kad viņam paaugstinājusies ķermeņa temperatūra un viņš sajutis sāpes krūtīs, kā arī nevarējis paelpot, vīrietim nodrošināts papildu skābeklis. Viņš piekritis piedalīties pētījumā un jau nākamajā dienā pēc nonākšanas slimnīcā saņēmis pirmo devu. "Mans drudzis uzreiz mitējās un es sāku justies labāk," stāsta vīrietis. Pēc otrās devas, vīrietis jau varējis elpot patstāvīgi. Viņš saņēmis vēl divas remdesivīra devas un jau trīs dienas pēc ievietošanas slimnīcā, varēja izrakstīties un doties mājās.

“Gilead Sciences, Inc” Covid-19 pētījumi ietver 2400 pacietnus ar smagu slimības gaitu, kuri tiek pārbaudīti 152 dažādās klīnikās visā pasaulē. Tāpat pētījumā piedalās 1600 pacienti ar vieglāku slimības gaitu 169 dažādās iestādēs visā pasaulē.

Pētījuma laikā tiek pārbaudīti 10 un piecu dienu remdesivīra ārstēšanas kursi. Galvenais mērķis ir novērot pacientu atveseļošanās statistiku starp šiem abiem kursiem. Pacientu veselības stāvokļa uzlabojumus vērtē pēc septiņu ballu skalas, kas sliktākajā gadījumā ir nāve, bet labākajā - izrakstīšana no slimnīcas.

Kā norādīts Zāļu valsts aģentūras mājaslapā, remdesivīrs ir pretvīrusu līdzeklis, kas tiek pētīts COVID-19 izraisītas slimības ārstēšanai. Remdesivīrs ir vīrusa RNS polimerāzes inhibitors (zāles, kas traucē vīrusa ģenētiskā materiāla veidošanu, novēršot vīrusa vairošanos). Šīs zāles ir uzrādījušas plašu in vitro aktivitāti pret dažādiem RNS vīrusiem, tostarp SARS-CoV-2, un sākotnēji tās tika izstrādātas Ebolas vīrusa infekcijas ārstēšanai.

Remdesivīru izstrādā firma “Gilead Sciences, Inc”, un tas tiek ievadīts intravenozas infūzijas veidā.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 18:48

Jaunākās diskusijas