Rinkēvičs par repatriācijas reisiem: Ir nepareizi uzskatīt, ka visi repatrianti ir inficēti

Baiba Puriņa 17.aprīlis 2020, 10:06
 
Oksana Džadana/F64
Šobrīd daudzus Latvijas iedzīvotājus satrauc repatriācijas reisu ierašanās. Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs sociālajā vietnē Facebook cenšas mazināt iedzīvotāju paniku, skaidrojot repatriācijas reisu nepieciešamību.

Rinkēvičs ierakstā atklāj, ka saprot cilvēku bažas par valstspiederīgajiem, kuri atgriežas no, iespējams, Covid-19 smagāk skartām valstīm un ceļojot var izplatīt vīrusu.

"Es saprotu cilvēku bažas, vīruss ir jauns, neizpētīts, valda neziņa par to, kad tas viss beigsies un kā tas iespaidos mūs pēc tam. Tomēr ir lietas, kas mani skumdina. Manuprāt, ir nepareizi uzskatīt, ka visi repatrianti ir inficēti un atbrauc tikai ar vienu mērķi- pārkāpt noteikumus un aplipināt citus. Šie cilvēki nav ne marsieši, ne ienaidnieki, bet mūsu līdzcilvēki, kuru tiesības atgriezties Latvijā garantē Satversme. Daudzi no viņiem ir iestrēguši pretēji savai gribai un gana daudz izcietuši, kārtojot savu atceļu. Mani tiešām pārsteidz un skumdina, ka mēs daļu savu cilvēku uzskatām par teju noziedzniekiem," norāda ministrs.

Taču viņš arī uzsver, ka no visiem, kuri atgriezušies tiek gaidīta atbildīga rīcība un stingra 14 dienu pašizolēšanās un citu ierobežojumu ievērošana. "Katrs pārkāpums nodara kaitējumu gan jums un jūsu tuviniekiem, gan arī var sabojāt dzīves daudziem citiem, ja tomēr infekcija ir skārusi jūs, tāpēc es atbalstu kontroles pasākumus un sodus. Ar tiem, kas pārkāpj noteikumus, strādā tiesībsargi un arī sabiedrība. Esmu dzirdējis, cik stingri, sevišķi novados, viens otrs pārkāpējs “atraujas” no saviem kaimiņiem un novadniekiem. Tas ir pareizi, jo tikai tā kopā var panākt izmaiņas cilvēku uzvedībā. Kopumā gan esmu pārliecināts, ka vairākums ievēro noteikumus," pauž Rinkēvičs.

Viņā arī paskaidro, ka organizējot repatriāciju, valsts iestādes vadās no speciālistu ieteikumiem, kas ietver arī atbraucēju vispārējo testēšanu un karantīnas. Rinkēvičs arī atzīst, ka sākumā process nebija pārdomāts, taču pateicoties visiem, kas norādīja uz problēmām, tas tiek pilnveidots.

Runājot par valsts līmeņa karantīnu, Rinkēvičs atsaucas uz citu valstu pieredzi: "Arī aicinājumi pēc karantīnas ir jāvērtē pēc citu piemēriem- Lietuvā to ieviesa un tad radikāli pārveidoja, ir bijusi pieredze Āzijā, kur karantīna radīja vēl lielāku saslimšanas vilni, ir valstis, kas to piemēro joprojām, šādā gadījumā gan es uzskatu, ka jāvadās no mūsu ekspertu ieteikuma. Ja veselības nozares eksperti nāks ar jauniem priekšlikumiem, tad nešaubos, ka valdība tos akceptēs."

"Mēs turpināsim palīdzēt mūsu valstspiederīgajiem ārpus valsts, jo tas ir valsts pienākums. Mūsu jau tā ir maz, tāpēc jācenšas vienam otru atbalstīt gan Latvijā, gan ārpus tās. Tikai tā, kopīgi sadarbojoties, mēs varam savaldīt šo pandēmiju. Saprotot, cik šobrīd mēs visi esam satraukti un neziņā par nākotni, esmu pārliecināts, ka tiksim galā gan ar vīrusu, gan arī ar ekonomiskām problēmām, tas nebūs viegli, bet mēs to paveiksim soli pa solim un pārdomāti, dažreiz strīdos un emocijās, bet tomēr visi kopā.
Jā, un pēdējais- esmu pādiecināts, ka būs dzīve arī pēc vīrusa, un tajā mēs visi atkal tiksimes, izejot no saviem virtuālajiem burbuļiem, tāpēc darām visu, lai atkaltikšanās būtu vairāk prieka un mazāk sāpju pilna," norāda ministrs.

Rinkēvičs arī citē infektologu Ugu Dumpi, kurš soctīklos norādījis: “Repatrianti šajā brīdī nav galvenais epidemioloģiskais apdraudējums. Viņi tiek identificēti, informēti un kontrolēti. Visvairāk mūs apdraud iekšējā infekcijas izplatība slimnīcās, pansionātos un darba vietās. Tāpēc tur jāstiprina infekciju uzraudzības un kontroles pasākumi.”

Jau vēstīts, ka repatriācijas reisi trešdien ielidoja Rīgā no Amsterdamas un Frankfurtes un ar tiem atgriezās aptuveni 280 Baltijas valstu iedzīvotāji. Obligātā kārtā tiek testēti visi repatrianti ar simptomiem, kā arī tie, kuri paši izrāda vēlmi nodot analīzes, skaidroja ministre.

Repatriantu vidū lielākoties bija cilvēki, kas bija plānojuši ārkārtējās situācijas laiku Latvijā pavadīt ārzemēs. Tomēr līdz ar ārkārtas situācijas pagarināšanu, viņi nolēmuši atgriezties. Tāpat viņu vidū ir studenti, kuriem noslēgušās apmaiņas programmas.

Līdz ar to pasažieri tiek informēti, ka viņiem, atrodoties 14 dienu pašizolācijā, pie mazākajām izmaiņām pašsajūtā, ir visas iespējas veikt Covid-19 testu.

Savukārt Ārlietu ministrijas preses sekretārs Jānis Beķeris norādīja, ka pēc ministrijas aprēķiniem, Latvijā gan ar iepriekš organizētiem repatriācijas reisiem, gan patstāvīgi jau ir atgriezušies aptuveni 4000 Latvijas valstspiederīgo.

Jau ziņots, ka Covid-19 testēto skaits pēdējā diennaktī pieaudzis līdz 1406, un infekcija apstiprināta deviņiem iedzīvotājiem. Tikmēr līdz šim konstatēti 675 Covid-19 inficētie, savukārt izmeklējumu kopskaits sasniedzis 31 302.

Patlaban stacionārā atrodas 45 pacienti, tajā skaitā 42 ar vidēju slimības gaitu, bet trīs pacienti ar smagu slimības gaitu. No stacionāra līdz šim izrakstīti 57 pacienti.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 21:29

Jaunākās diskusijas