Zinātnieki kritizē ASV instiūta modeli, kas paredz Covid-19 izplatību arī Latvijā

Baiba Puriņa 15.aprīlis 2020, 15:00
 
Vladislavs Proškins/F64
Jau vēstīts, ka neatkarīgs zinātniskais institūts Vašingtonā "Institute for Health Metrics and Evaluation" (IHME) sagatavojis prognozi, kad Latvijā un citās valstīs gaidāms lielākais Covid-19 uzliesmojums un, vai valstis tam maz ir gatavas. Šobrīd šo modeli plaši apspriež zinātnieki visā pasaulē un tas izpelnījies arī kritiku.

Modelēšanas sistēma ir mainījusies un šobrīd tiek paredzēts, ka Latvijā Covid-19 "pīķis" būs pašās aprīļa beigās, maija sākumā, kad hospitalizēti tiks aptuveni 390 pacienti, bet smagā stāvoklī atradīsies 92. Jāatzīmē, ka modelī kopš pagājušās nedēļas ir veiktas metodoloģiskas izmaiņas, kuras ietekmē arī sociālās distancēšanās panākumi visā pasaulē.

Par šo modeli izteikušies daudzi pasaules speciālisti. Piemēram, Kembridžas universitātes profesors Deivids Spīgelhalters "Science Media Centre" par Lielbritānijas datiem sacīja: "IHME prognozes šķiet nepamatoti pesimistiskas pēc to nesenajām pārmaiņām. Viņu līknes šobrīd šķiet pārāk jūtīgas pret nelielām izmaiņām datos un pieņēmumos, lai padarītu datus par Lielbritāniju uzticamus." Arī Notingemas universitātes epidemologs Kīts Neāls norāda, ka modelī ir daudz nepilnību un tiek pārspīlēts ar prognozēm.

Hārvardas veselības institūta vadītājs Ašišs Džā norāda, modeļa prognoze, ka vasarā vairs nebūs vīrusa upuru esot "nereāla", ziņo CNN. "Mēs zinām, ka gadījumi turpināsies. Vīruss nekur nepazudīs," uzsver Džā. Viņš arī norāda, ka šie dati pārāk zemu novērtē to, kas var notikt turpmākajās nedēļās, taču piebilst, ka jāturpina cerēt uz labāko rezultātu.

Jau vēstīts, ka institūta matemātisko aprēķinu amplitūda ir liela un tiek prognozēts, ka Covid-19 Latvijā varētu prasīt 125 cilvēku dzīvības. Tas ir patiesībai tuvākais jeb reālistiskākais modelis. Optimistiskākajā prognozē vīrusa izraisītā slimība varētu prasīt 28 dzīvības, taču pesimistiskākajā - 301 dzīvību.

Kā paredz "Institute for Health Metrics and Evaluation", Latvijā nāves gadījumu no Covid-19 nebūs vairs pēc 4. augusta.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 18:22

Jaunākās diskusijas