Kāpēc jaunais koronavīruss ASV vairāk skar melnādainos cilvēkus?

tautaruna.lv 14.aprīlis 2020, 11:22
 
AP/Scanpix/LETA
Masveida pārbaudes un statistikas datu apkopojumi Amerikas Savienotajās Valstīs koronavīrusa epidēmijas kontekstā atklājuši daudzus negaidītus rezultātus. Galvenais - lielākā daļa slimnieku un mirušo no Covi-19 valsts pilsētās un štatos ir afroamerikāņi, vēsta vairāki ārvalstu avoti.

Medijs "Vox" min šādus skaitļus: piemēram, melnādainie cilvēki Mičiganā veido 33 procentus inficēšanās gadījumu un nāves gadījumus - 40 procentus, neskatoties uz to, ka afroamerikāņi Mičiganā veido tikai 14 procentus iedzīvotāju.

Milvoki Viskonsinas apgabalā, kur melnādainie cilvēki veido 26 procentus iedzīvotāju, viņi veido gandrīz pusi no 945 inficēšanās gadījumiem un 81 procentu no 27 nāves gadījumiem, teikts ProPublica ziņojumā.

Ilinoisā melnādainie cilvēki veido 42 procentus nāves gadījumu, savukārt kopumā ir tikai 15 procenti no iedzīvotājiem.

Līdzīgi dati tiek minēti arī par citām ASV pilsētām un štatiem.

Mēģinot izskaidrot, kāpēc afroamerikāņi no Covid-19 mirst biežāk, kā viens no argumentiem tiek minēts šo cilvēku dzīvesveids, tostarp, neveselīgs ēdiens un aptaukošanās problēmas, kurai seko arī virkne citu veselības likstu.

Saskaņā ar ASV veselības departamenta datiem melnādaino cilvēku mirstība parasti ir augstāka nekā balto cilvēku mirstība gan no sirds slimībām, insulta, vēža, astmas, gripas un pneimonijas, gan no diabēta, HIV / AIDS, un slepkavībām.

Tāpat ir viedoklis, ka atšķirība ir medicīnas aprūpes kvalitātē ASV, kas pieejama baltajiem un melnādainajiem cilvēkiem. Jāatgādina, ka Amerikā veselības apdrošināšanu nodrošina darba devējs. Vienkāršiem vārdiem sakot, kas nesatrādā, tas neārstējas. Savukārt nabadzība melnādaino cilvēku vidū ir izplatīta vairāk.

Eksperti secina, ka cilvēki ar dažādām veselības problēmām, kā arī nabadzībā dzīvojošie ir vairāk neaizsargāti pret Covid-19.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 20:48

Jaunākās diskusijas