Absurds! Pēc izslimošanas ārzemēs Latvijā nedod Covid sertifikātu

tautaruna.lv 3.februāris 2022, 7:00
 
Romāns Kokšarovs/F64
Ārzemēs saņemot pozitīvu Covid-19 laboratoriskā testa rezultātu no ārvalstu laboratorijām, Latvijas valstspiederīgajiem atsaka pārslimošanas sertifikāta izsniegšanu, jo Latvijā aizvien nav sakārtota sistēma, kas ļautu verificēt Covid-19 pārslimošanu ārzemēs, vēstīja raidījums "Bez Tabu".

Raidījuma redakcijā vērsās rīdziniece Daina, kuras vīrs šī gada janvārī, esot darba komandējumā Zviedrijā, inficējās ar Covid-19. Saslimšanu apliecina Zviedrijas laboratorijas izsniegts testa rezultāts.

Par saslimšanu Dainas vīrs paziņoja ģimenes ārstam Latvijā, kurš vīrietim noteica darba nespēju. Lai gan pat sasirgušā ārsts atzīst sasirgšanas faktu, to neatzīst Nacionālais veselības dienests (NVD), neizsniedzot vīrietim pārslimošanas sertifikātu.

"Zvanot NVD, tur man pateica, ka, ja cilvēks slimojis ārzemēs, pārslimošana Latvijā netiek ņemta vērā. Es prasīju: kā tā? Man atbild: nu tā. Mēs taču pat ģimenes ārstam paziņojām, slimības lapa ir atvērta, tātad tas konstatēts, bet NVD to neņem vērā," pauž Daina.

Šķiet absurdi, ka, lai gan Latvija jau divus gadus ir pandēmijas varā, šādas lietas nav sakārtotas. Veselības ministrijā iedzīvotāju neizpratni atteicās komentēt, norādot, ka Covid-19 sertifikātu izsniegšana ir NVD kompetence. Savukārt NVD divu dienu laikā nespēja deleģēt nevienu, lai atbildētu uz jautājumiem kameras priekšā. NVD skaidroja situāciju rakstveidā, atzīstot problēmu.

"Dati par iedzīvotāja pārslimotu Covid-19 infekciju tiek iegūti no Latvijā akreditētu laboratoriju veiktiem testu rezultātiem. Uz šo datu pamata veidojas pārslimošanas sertifikāti. Vienlaikus šobrīd tiek veidots tehnisks risinājums, lai Latvijā varētu tikt verificēti arī tie gadījumi, kad Covid-19 infekcija ir pārslimota ārvalstīs," skaidroja NVD.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 12:53

Jaunākās diskusijas