The Mirror: Bijušais VDK spiegs saņēmis nāves draudus

tautaruna.lv 18.janvāris 2022, 20:30
 
Ekrānuzņēmums
Bijušais VDK spiegs Boriss Karpičkovs apgalvo, ka ir saņēmis nāves draudus, kopš Nacionālā noziedzības apkarošanas aģentūra (NCA) nodeva viņa personas datus, atbildot uz izdošanas pieprasījumu no Latvijas, ziņo britu portāls "The Mirror".
Kā 15.janvārī ziņoja britu izdevums "The Mirror", Boriss Karpičkovs kopumā saņēmis septiņas draudu vēstules. Tās visas nāca pēc tam, kad Lielbritānijas Nacionālā noziedzības apkarošanas aģentūra (NCA) 2019. gadā nodeva viņa personas datus Latvijas iestādēm. Viena ziņa bija parakstīta ar pseidonīmu, ar kādu Karpičkovs strādāja Latvijā.

Kā raksta "The Mirror", jaunākie draudi, ko Lielbritānijas policija izmeklē, atsūtīti pa pastu 2.janvārī, sakot: "Tādiem nodevējiem kā jums nav vietas uz zemes. Nāve ir ceļā." Vēstījums tika noslēgts burbuļplēves koncertā. Boriss Karpičkovs to atvēra un drīz vien sajuta gripai līdzīgus simptomus.

Iepriekšējā vēstule tika parakstīta ar segvārdu Karpičkovs, ko izmantoja, spiegojot krievu labā Latvijā laikā no 1991. līdz 1995. gadam, un tajā norādīta sūtītāja adrese kā vietējā kapsēta. Tikai krievu spiegu vadītājiem būtu pieejama šī viltus identitāte - Vadims Petrovičs Kravčenko, ko Karpičkovs izmantoja pirms ceturtdaļgadsimta.

“Karpičkova kungs ir viens no retajiem cilvēkiem, kurš, balstoties uz savām profesionālajām zināšanām, var atmaskot Krievijas iespiešanos Latvijas elitē. Viņš potenciāli var sabojāt daudzas politiskās un profesionālās karjeras Latvijā.

Viņš ir nepārprotams drauds Krievijas izlūkdienestu aģentiem Latvijas elitē un Krievijas izlūkdienestu interesēm šajā NATO valstī. VDK neko neaizmirst. Šīs tradīcijas aizmiršana var būt letāla, jo atriebība var nākt daudzus gadus vēlāk, kad mērķis to vismazāk gaida," situāciju komentēja bijušais VDK majors Jurijs Švets, laikrakstā "The Mirror".

Šī darbinieku grupa bijusi tieši pakļauta Latvijas VDK pirmajam vietniekam ģenerālmajoram Jurijam Červinskim, kuru Kremlis iecēla slepeni pārraudzīt un ziņot Maskavai par visu, kas notiek vietējās VDK iekšienē.

Pēc VDK likvidācijas Karpičkovs un Silonovs turpināja neoficiāli pārstāvēt Krievijas specdienestu intereses Latvijā, proti, FSB un GRU.

Uzaudzis toreizējā padomju Baltijas valstī Latvijā, Boriss Karpičkovs "The Mirror" stāsta, ka viņam smadzenes izskalojis komunisms, piebilstot: “Es domāju, ka tā ir gaišā nākotne visai pasaulei."

2018. gadā Latvija izmantoja Eiropas apcietināšanas orderi, lai pieprasītu Karpičkova izdošanu apsūdzībās par krāpšanu, dokumentu viltošanu un ieroču glabāšanu, taču tiesa 2020. gada septembrī šo prasību noraidīja.

Bijušais VDK majors Jurijs Švets (69), saindētā pārbēdzēja Aleksandra Ļitviņenko bijušais biznesa kolēģis sacīja: "Es uzskatu, ka krievi ļoti vēlas apklusināt Karpičkova kungu. Tas viņiem varētu būt svarīgāk nekā Ļitviņenko vai Skripaļa apklusināšana."

Karpičkovs sacīja: “Draudi pret mani pieaug kopš brīža, kad NCA nodeva Latvijas varas iestādēm manu Lielbritānijā adoptēto identitāti un mājas adresi. “Tas ir tā, it kā viņi burtiski spēlētu krievu ruleti ar manu dzīvi. "

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 10:56

Jaunākās diskusijas