Vai zāles pret Covid-19 pārdos aptiekās?

tautaruna.lv 18.janvāris 2022, 9:20
 
Oksana Džadana/F64
Eiropas Savienībā no medikamentiem kovida ārstēšanai joprojām neviens nav paredzēts lietošanai ārpus slimnīcas. Taču par divām tablešu zālēm, kas gaida apstiprināšanu Eiropas Zāļu aģentūrā (EZA), jau sacelta milzīga ažiotāža. Cilvēki zvana zāļu lieltirgotavām un gaida, kad šīs zāles varēs iegādāties, vēstīja LTV raidījums "Panorāma".

No EZA reģistrētajiem sešiem medikamentiem kovida ārstēšanai Latvijas mediķiem pieejami trīs. Tie visi pašlaik lietojami tikai slimnīcās.

Visplašāko sabiedrības interesi un pat ažiotāžu izraisījuši divi no pagaidām EZA vēl nereģistrēto medikamentu saraksta. Aģentūra gan dalībvalstīm sniegusi padomu kovida ārstēšanai vēl pirms šo zāļu reģistrācijas. Tie ir pretvīrusu līdzekļi "Molnupiravīrs" un "Ritonavīrs" jeb "Paxlovid", kas, iespējams, varētu būt pirmie no kovida ārstēšanas medikamentiem, kas lietojami ārpus slimnīcas.

"Indikācijas tām zālēm liek domāt, ka tās varētu būt ambulatori lietojamas zāles.

Bet dažādi apsvērumi varētu arī būt, kāpēc tās tomēr būtu recepšu zāles. Šobrīd par to runāt ir nedaudz pāragri, jo mēs varam balstīties tikai uz pieņēmumiem," stāstīja Zāļu valsts aģentūras direktora vietnieks Sergejs Akuličs.

Latvija pieteikusies iegādāties piecus tūkstošus medikamentu kursu no katra minētā pretvīrusu līdzekļa. "Molnupiravīrs" jau ir iepirkts - Latvijas slimnīcām piegādāti iepakojumi 2880 pacientiem. "Ritonavīrs" jeb "Paxlovid" tiks iepirkt Eiropas Savienības iepirkumā.

Veselības ministrijā norādīja - kamēr zāles nav reģistrētas, ir pārāk daudz nezināmo par to, kā tās mijiedarbosies ar citiem pacienta lietotiem medikamentiem, kādas blakusparādības tiem varētu būt. Tāpēc vismaz pagaidām zāles paredzētas lietošanai pēc ļoti striktiem speciālistu norādījumiem. Bet tās nebūs pieejamas katram. Sākotnēji tās varētu saņemt smagi slimi pacienti, kas ar kovidu inficēsies slimnīcās.

"Protams ka šim medikamentam, ja viņš nav reģistrēts, pilnīgi noteikti vajadzīga stingra ārstu uzraudzība, lai, izvērtējot ieguvumus un riskus, lietotu medikamentu.

Kā arī, lai, uzsākot lietot, pacientu varētu novērot. Tas, protams, ir līdzeklis gadījumos, kad pacientiem vakcīna nav izrādījusies efektīva. Mēs šajā gadījumā vakcināciju neaizstājam ar šo pretvīrusu līdzekli," stāstīja ministrijas Farmācijas departamenta direktore Inese Kaupere.

Kamēr zāles nav reģistrētas EZA, arī zāļu lieltirgotavām šo medikamentu iegādē rokas ir saistītas. Lieltirgotavā "Magnum medical" norādīja, ka šīs pretvīrusu zāles pašlaik nav pieejamas pat pasūtīšanai.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 19:04

Jaunākās diskusijas