Atklāts, cik patiesībā lielu kaiti cilvēkam var nodarīt dārzeņu trūkums uzturā

tautaruna.lv 5.marts 2022, 14:48
 
F64
Uztura speciāliste no Amerikas Savienotajām Valstīm pastāstīja, kāda kaitīga ietekme uz organismu var būt dārzeņu trūkumam uzturā, vēsta "Eat This, Not That!".
Kristena Hikmena apgalvo, ka dārzeņu trūkums ikdienas uzturā var izraisīt zarnu problēmas, sāta sajūtas trūkumu pēc ēšanas un būtisku uzturvielu trūkumu organismā.

Amerikāņu speciāliste ir pārliecināta, ka sabalansēts uzturs ir ļoti svarīgs pareizai smadzeņu darbībai. Hikmena sacīja, ka saskaņā ar pētījumu žurnālā Psychiatry Research, nepietiekams dārzeņu un augļu daudzums uzturā ir tieši saistīts ar depresijas attīstību. Tātad cilvēki, kas ēd miltu izstrādājumus, saldumus un pusfabrikātus, nesaņem pietiekami daudz vitamīnu, kas ir dārzeņos, kas nepieciešami normālai smadzeņu darbībai.

Hikmena arī atgādināja, ka dārzeņi un augļi ir vissvarīgākais šķiedrvielu un salikto ogļhidrātu avots. Bez tiem cilvēks nekad nejutīsies pilnībā paēdis, kas var novest pie pārēšanās. Turklāt nepietiekama šķiedrvielu uzņemšana var izraisīt cukura līmeņa paaugstināšanos asinīs, kas var likt justies izsalkušam pat tad, ja cilvēks tikko paēdis.

Šķiedrvielas ir ļoti svarīgas arī pareizai gremošanas sistēmas darbībai, un to trūkums, pēc Hikmenas domām, var izjaukt zarnu pareizu darbību. Tāpat arī dārzeņu trūkuma dēļ uzturā organisms nesaņems daudzas uzturvielas un vitamīnus, kuru deficītu nevar aizpildīt citādi. Piemēram, vitamīnus A, C, E, magniju, cinku, fosforu un folijskābi no citiem avotiem iegūt ir ļoti grūti, stāsta uztura speciāliste.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 15:38

Jaunākās diskusijas