Covid-19: neviena cita vakcīna nav tik daudz pētīta, norāda eksperts

tautaruna.lv 9.februāris 2022, 10:30
 
Danil Aikin/TASS/Scanpix/Leta
Latvijas Biomedicīnas pētījumu centra ZP priekšsēdētājs, profesors Jānis Kloviņš kanāla TV24 raidījumā "Nedēļa. Post scriptum" norādījis, ka šobrīd vakcīnas pret Covid-19 ir labāk izpētītas nekā citas vakcīnas.

Profesors neslēpj, ka sākumā pats diezgan skeptiski skatījies uz jaunajām RNS vakcīnām, jo neticēja, "ka kaut kas tāds var strādāt".

Viņš atzīmē, ka sākumā bijis salīdzinoši maz pētījumu, taču tas ir mainījies.

"Bet rezultāti tiešām ir ārkārtīgi pārliecinoši," pauž J. Kloviņš. "Neviena cita vakcīna, man šķiet, nav tik daudz pētīta, kā šīs te kovida vakcīnas. Es domāju, ka šī tehnoloģija paliks. Man ir interesanti skatīties, kas notiks tālāk."

Viņš norāda, ka šīs vakcīnas veicinās attīstīt arī citas vakcīnas.

Kā zināms, Latvijā ir pieejamas četras lietošanai Eiropas Savienībā apstiprinātās vakcīnas pret Covid-19 - "Pfizer"/"BioNTech", "Moderna", "AstraZeneca" un "Johnson&Johnson", taču "AstraZeneca" vakcīnu zemā pieprasījuma dēļ Latvijā faktiski vairs nelieto, un arī "Johnson&Johnson" vakcīnu izmantošana arvien samazinās, jo eksperti atzīmējuši tās salīdzinoši mazāko efektivitāti. 2020.gada decembrī kā pirmos Latvijā pret Covid-19 sāka vakcinēt lielo slimnīcu darbiniekus, bet masveidīgāka iedzīvotāju vakcinēšana sākās 2021.gada marta izskaņā. Latvijā vakcīnas pret Covid-19 iedzīvotājiem ir pieejamas no piecu gadu vecuma.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 23:21

Jaunākās diskusijas