Prognozē, vai ar februāri beigsies ziema

tautaruna.lv 2.februāris 2022, 12:09
 
Aivars Ķesteris/F64
Atbilstoši nozīmīgām dienām pagājušajā augustā, kā arī 20. augustam un 27. decembrim, tad februārim pārsvarā vajadzētu būt ar nelielu nokrišņu daudzumu un ar nelielu līdz mērenu, bet vienmērīgu salu, atklāj dabas zīmju vērotājs Vilis Bukšs.
"Janvāra nogalē apspriežoties ar veco dārznieku par turpmākajiem laikapstākļiem, var noprast, ka līdz pavasarim, te, Latvijas austrumos, vēl tālu. No sirmā dārznieka sacītā izknibināju to, ka ziemas beigas būs cauras... Bet varbūt ar ziemu jau cauri? Laikam jau nē," savā blogā "Mans laiks" raksta V. Bukšs.

Puteņu mēnesis šogad rādoties būt ar mazāk mainīgiem laika apstākļiem, kā tas bija janvārī. Mēness fāzēm mainoties jaunā mēnesī no 1. februāra līdz 7. februārim, iespējams garāks neliela līdz mērena sala laiks. Šajā laikā būšot neliels sniegs un vietām skaidrās naktīs temperatūra var pazemināties līdz -18... -20 grādiem.

Kā atklāj dabas zīmju vērotājs, februāra vidū mākoņainas dienas mīšoties ar saulainākām, kad būšot vairāk vējainu dienu ar sīkiem un īslaicīgiem dažādiem nokrišņiem.

Temperatūra svārstīsies no +5 grādiem Latvijas rietumos līdz -10... -12 grādiem austrumos. Dažviet, pastiprinoties vējam, gaidāmi puteņi.

Sveču mēneša otrajā pusē, pilnmēnesī, pārsvarā līdz 25. februārim, sals varot pastiprināties un dažās naktīs temperatūra var pazemināties līdz -18 grādiem.

Mēneša beigās gaidāms mākoņains laiks, brīžiem skaidrosies un temperatūra būs robežās no +5 grādiem dienā līdz -8 grādiem naktī.

"Kopumā februāris būs tuvu ikgadējiem vidējiem mēneša rādītājiem temperatūru ziņā un ar nokrišņiem, kas pārsvarā sniegs, mazāk kā parasti. Tāpat arī dienu, ar brāzmainiem vējiem, kā tas bija janvārī, rādās būt mazāk. Lai arī saulainās februāra beigu dienās sajutīsim pavasara elpu, līdz pavasarim vēl tālu. Šādās ziemās kā šogad tikai laikā ap Pavasara Māru (25. marts) manīsim pirmos pavasara vēstnešus un lieciniekus (zilās vizbulītes, lauku cīruļus, ķīvītes, māju strazdus). Protams, Rietumlatvijā tas būs krietni agrāk," raksta V. Bukšs.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 21:26

Jaunākās diskusijas