Cik vēl cilvēkiem Latvijā jāvakcinējas, lai atgrieztos normāla dzīve?

tautaruna.lv 19.oktobris 2021, 14:30
 
f64.lv, Dmitrijs Suļžics
Pret Covid-19 vakcinējušies aptuveni 1,02 miljoni iedzīvotāju. Vairākkārt esam dzirdējuši premjeru pieminām vakcinācijas aptveres vēlamo rādītāju – 75%, no kura tad varēs runāt par ierobežojumu atvieglošanu. Bet, ja vakcinācijas aptvere būs 85%, tad varēs atcelt visus liegumus un ierobežojumus, atgriezties pirms pandēmijas ikdienā. Kur esam šobrīd, skaidroja TV3 Ziņas.

Vakcinācijas aptveres rēķināšanā par atskaites punktu tiek ņemti Centrālās statistikas pārvaldes dati, ka Latvijā ir 1,893 miljoni pastāvīgo iedzīvotāju. Ja visu populāciju ņem par atskaites punktu, tad šobrīd pilnu vakcinācijas kursu izgājuši 49%, bet ar pirmo poti uzsākuši gandrīz 54%.

Līdz mērķim tad vēl pietrūkst 399 000 vakcinētu cilvēku. Bet rodas jautājums - vai šajos aprēķinos jāietver visa populācija, vai tikai tā dala, kuru var vakcinēt?

Zināms, ka bērnus vecumā līdz 12 gadiem nevakcinē, tāpēc tiekšanās pēc vakcinētiem 85% visas sabiedrības ar atsauces rādītāju - visa populācija - var izrādīties nereāla, jo taču nepotē trīsgadīgos vai sešgadīgos. Latvijā ir 261 953 bērni vecumā līdz 12 gadiem un tas ļoti būtiski spēj ietekmēt situāciju. Tātad, ja šo summu noņemot, jaunā atsauces vērtība ir 1,653 miljoni iedzīvotāju.

Ja paraugās uz līdz šim vakcinēto 1,02 miljoniem, tad šā brīža aptveres rādītāji jau ir augstāki. Vakcinācijas kursu pabeiguši 56%, bet ar pirmo poti procesu uzsākuši teju 62%. Šie pirmās potes dati ir svarīgi kontekstā ar Krišjāņa Kariņa (JV) nosauktajiem 75%, jo tad var sākt mīkstināt ierobežojumus, liegumus. Tātad, mērķa attālums ir 13%.

Absolūtos skaitļos - vēl tad ir jāvakcinējas 219 000 iedzīvotāju - vai nu ar “Janssen” vienas devas poti, vai citu vakcīnu ražotāju pirmo poti no divu devu kursa. Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) par autoritāti sauc Roberta Koha institūtu, kas 85% vakcinācijas aptveres datus rēķina personām nevis no 12 gadiem, bet gan no 18 līdz 59 gadiem. Absolūtos skaitļos - vēl tad Latvijā ir jāvakcinē 201 000 iedzīvotāju. Taču tas nav viss. Koha Institūts kā papildu būtisko aspektu min seniorus - vakcinētiem jābūt 90% iedzīvotāju vecumā no 60 gadiem. Un Latvijas gadījumā tie ir 160 tūkstoši senioru.

Ja saskaita kopā, tad iegūstam to patiesajai brīvībai vajadzīgo mērķa lielumu - vēl ir jāsapotējas 361 000 iedzīvotāju. Un tieši šis ir tas apjoms, uz kuru tad skatās SPKC.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 9:10

Jaunākās diskusijas