Ko darīt, ja sēņošanas laikā apmaldies mežā?

tautaruna.lv 21.augusts 2021, 16:00
 
Mārtiņš Zilgalvis/F64
Nereti sēņotāji un ogotāji ļoti aizraujas attiecībā uz sava groziņa satura papildināšanu ar meža veltēm un pēc laika izrādās, ka cilvēks apmaldījies un nav zināms, ko iesākt, vēsta “Degpunktā.”

Ceturtdien, 19.augustā, septiņi cilvēki nonāca neapskaužamā situācijā un nezināja, kā atrast izeju no meža masīva. Viens no sēņotājiem apmaldījās Indrānu pagastā. Trīs citi devās meklēt dabas veltes Kuldīgas pusē, bet Tukuma novadā vēl viena trīs cilvēku kompānija attapās strupceļā Zemītes pagastā. Ugunsdzēsēji izstrādājuši ieteikumus, kā no šādām situācijām izvairīties.

“Visbiežāk šādos gadījumos cilvēks uztraucas, sāk staigāt pa apli, viņam šķiet, kā tautā saka, piemeties ir vadātājs un nespēj atrast jau noteiktu virzienu, lai izkļūtu no meža un vairs nesaprot, kur atrodas. Turklāt iztērē spēkus. Primāri ir jānomierinās, jāpaliek uz vietas, jāpadzeras ūdeni. Jo tā situācija varētu nebūt tik traka kā sākotnēji šķiet," norāda Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) pārstāve Agrita Vītola.

Kad nervi nedaudz nomierināti, jāsāk jau skrupulozāk pētīt apkārtni un ar skaidru skatu atšķirt nozīmīgas detaļas.

“Jāmēģina saprast, kur ir bijis virziens, kur cilvēks pats ir gājis, jāmēģina iet taisnā virzienā, jāskatās uz priekšu, jāpievērš uzmanība objektiem, piemēram, ievērojiet kādu koku, aizejiet līdz šim kokam un tad ejiet līdz nākamajam, bet taisnā virzienā. Tādā veidā ir iespējams virzīties taisni un tad jau, protams, iespējams uznāksiet uz kādas takas, pie kāda objekta, kam esat gājis garām un tas jums palīdzēs saprast, kur jūs atrodaties. Tādēļ ir jāpievērš uzmanība objektiem, kam jūs paejiet garām.”

Ceturtdien, 19.augustā, Tabores pagastā, kas ir Daugavpils apkaimē, kāds vīrietis līdzīgā veidā izkļuva no bīstamās situācijas. Stresa iespaidā viņš zvanīja operatīvajiem dienestiem, taču, nedaudz nomierinājies, sēņotājs pats veiksmīgi atrada ceļu mājup bez ugunsdzēsēju palīdzības.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 7:18

Jaunākās diskusijas