Rehabilitācijas centra vadītāja: Pēc Covid-19 dažiem ir jāmācās runāt no jauna

tautaruna.lv 29.maijs 2021, 15:00
 
Mārtiņš Zilgalvis/F64
Nacionālā rehabilitācijas centra "Vaivari" valdes priekšsēdētāja Anda Nulle kanāla Rīga TV24 raidījumā "Uz līnijas" pastāsta, ar kādiem simptomiem rehabilitācijā nonākuši cilvēki, kuri Covid-19 pārslimojuši smagi un vidēji smagi.

Nulle norāda, ka šīs sekas ir dalāmas vairākās grupās.

Viena no tām saistīta ar elpošanas sistēmas traucējumiem, kad pacientiem pēc pneimonijas ir grūtības elpot, ir aizdusa, ir nogurums. Tāpat ir arī sekas, kas skar kardioloģisko sistēmu - pieaug sirds nepietiekamība, mēdzot būt ritma traucējumi un minokardīts. Vēl ir sekas, kas skar muskuloskeletālās sistēmas, piemēram, muskuļu sāpes, nespēks, nogurums un neiroloģiskās sekas, kad pacienti saskaras ar dažādām neiropātijām un neiropātiskām sāpēm. Tāpat ir problēmas ar asinsreci, kas veicina insulta risku.

Viņa atklāj, ka rehabilitācijas procesā ar šādiem cilvēkiem tiek strādāts, lai viņus spētu atgriezt normālā dzīvē. "Lai cilvēks sākotnēji varētu tik daudz, iespējams, kā pāriet pāri istabai, veikt ikdienas aktivitātes, varbūt pamācīt un radīt tik daudz spēka cilvēkam, lai viņš spēj pats apģērbties, pats uztaisīt ēst. Tie ir tādi soļi. Iespējams, dažiem pacientiem ir jāmācās runāt no jauna, dažiem pacientiem ir jāmācās staigāt no jauna."

Nulle atzīmē, ka ir viena grupa, kuru mēdz mazāk pieminēt, jo to tik daudz neskar sekas, kas saistītas ar fiziskām kaitēm, bet esot ārkārtīgi daudz pacietnu ar kognitīviem, izziņas procesa un atmiņas traucējumiem, depresivitāti.

"Faktiski, tā ir spihoemocionālā puse, kas tiek izmainīta," pauž Nulle. "Viņi ir izveseļojušies no infekcijas, bet sekas dažkārt saglabāsies pat gadu, iespējams, ilgāk. Mums pieredze tagad ir tikai gadu."

Jau vēstīts, ka pēdējo trīs nedēļu laikā Latvijā vērojams Covid-19 saslimstības samazinājums, kas pagājušā nedēļa iepretim iepriekšējai nedēļai sasniedzis 26%, tomēr vienlaikus par 7,4% pieaudzis smago pacientu skaits stacionāros, informēja Slimību profilakses un kontroles centrā.

Šobrīd vienā dienā tiek atklāti vidēji 424 jauni saslimšanas ar Covid-19 gadījumi.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 16:47

Jaunākās diskusijas