No gaiši dzeltena līdz koši oranžam: kāpēc olu dzeltenumi mēdz būt dažādos toņos?

tautaruna.lv 4.maijs 2023, 19:20
 
unsplash.com
Vai esat pamanījis to, ka olu dzeltenumu krāsa mēdz atšķirties? Vienām olām tas ir gaiši dzeltens, citām koši oranžs. 2022. gadā veikts pētījums, kurā noskaidrots, kāpēc olu dzeltenuma krāsa mēdz atšķirties un kas pie tā vainojams, vēstīts portālā "Eat This, Not That".

Izrādās, ka pats galvenais faktors, kas ietekmē olu dzeltenuma krāsu, ir barība, kuru ēd vistas.

Zinātnieki pētījuma laikā veica novērojumus ar vistām.

Vistas tika sadalītas divās grupās. Vienai grupai tika dota pamatbarība, pētnieki neatklāj sīkāk kāda, bet otrai grupai pamatbarība un barības piedeva, kuras sastāvā ir karotionīdi.

Pētot olas atklājās, ka tām vistām, kuru barībai tika pievienoti klāt karotionīdi, olu dzeltenums bija izteiktākā, košākā krāsā jeb oranžs.

Zinātnieks Fernando Cisnero min, ka olas dzeltenuma krāsa nenosaka to, kura ola ir labāka, kura sliktāka. Tomēr tās vistu olas, kuru dzeltenums būs izteiktākā krāsaā būs nedaudz veselīgākas, jo vistas ir uzņēmušas kvalitatīvu barību, kuras sastāvā ir arī karotionīdi, un atradušās brīvā dabā.

Arī "Vital Farms" pārtikas drošības un kvalitātes nodrošināšanas viceprezidente Žanīne Flahertija piekrīt, ka olas dzeltenuma krāsa liecina par vistas uzturu un vispārējo labsajūtu. Viņa norāda, ka cilvēkiem nevajadzētu satraukties par to, kādā tonī ir olas dzeltenumi, jo tā krāsas izmaiņas ietekmē dažādi faktori, piemēram, cik bieži, daudz un ko ēd vista.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 9:52

Jaunākās diskusijas