Viedoklis par obligāto militāro dienestu, kas daudzus neatstāja vienaldzīgus

tautaruna.lv 12.jūlijs 2022, 18:30
 
Ģirts Ozoliņš/F64
Ziņa, ka Aizsardzības ministrija no 2023. gada rosina Latvijā pakāpeniski 5 gadu laikā ieviest obligātu Valsts aizsardzības dienestu, šķiet, neatstāja vienaldzīgu nevienu. Joprojām soctīklu turpinās šķēpu laušāna par šo tēmu. Īpaši populārs kļuvis Riharda viedoklis, ko viņš publicējis "Facebook".
"Tauta nespēj rimties par plānoto, obligāto militāro dienestu… Ļoti negribēju neko teikt par šo tēmu, jo zināju, ka saprāta balss, nokļuvusi krustugunīs starp distrofiskiem hipsteriem-svaigēdājiem un Kremļa vatņikiem vienā pusē, un “urrā patriotiem” otrā pusē, netiks ne dzirdēta, ne saprasta, tik vien, kā dabūs mēslu šalti no abām… Bet, nu labi, nav pirmā reize.
Tātad, ko es domāju par visu šo jezgu. Īsā versija - tā, šobrīd, ir utopiska ideja.
Pirmkārt - Latvijā ir gana daudz valstij nelojālu cilvēku. Paskaitiet 9. maija “svinētājus” - tie ir vairāki desmiti tūkstošu! Izdalīt šai varzai automātus, būtu stulbums, vispārākajā pakāpē. Pabriks, protams, ir dumjš, bet viņš nav nenormāls, tādēļ šo lieliski saprot, un sola, ka būs “atlases pārrunas”… Bet, šādas pārrunas, jau saknē, noraksta dienesta obligātumu līdz nullei:
“Vai Jūs esat lojāls Latvijas valstij, un gatavs to aizstāvēt?”
“Nē!”
“Dienestam nederīgs. Nākamais!”
Šādā situācijā, dienests kļūst obligāts tikai “uz papīra”, realitātē tam pieteiksies tikai tie, kuri būs motivēti, tātad - brīvprātīgi.
Otrkārt. Pret ko mēs plānojam aizstāvēties? Pret Krieviju? Tas pat nav smieklīgi. Es saprotu, ka daudzi ir iedvesmojušies no ukraiņu varonības, taču nevajag zaudēt saikni ar realitāti.
Ukrainas bruņotie spēki nav nekāds izsmiekls, tā ir otrā lielākā armija Eiropā (aiz Krievijas), un tanku viņiem bija (ir?) vairāk, kā Vācijai, Francijai un Lielbritānijai kopā! Neticat man? Paprasiet Rajevam! Viņš šo pašu tēzi izteica tiešajā ēterā. Domāt, ka Latvija spētu atkārtot ukraiņu varoņdarbus, ir, kā cerēt, ka pamatskolnieks, ringā, uzveiks profesionālu bokseri. Teorētiski jau viss var gadīties, bet…
Treškārt. Kas būs šie iesaucamie? Jūs esat pavērojuši mūsdienu divdesmitgadniekus? Lai viņi man piedod, bet, ar retiem izņēmumiem, tā ir lielgabalu gaļa, nevis dzimtenes aizstāvji! Pirms sākt fantazēt par obligātu militāro dienestu, derētu sakārtot sporta programmas skolās. Gadus 20 atpakaļ, meitenes, kad ilgojās pēc sava puiša, mēdza vilkt viņu drēbes. Tagad tā vairs nedara. Jo puiši ir tievāki par meitenēm, un viņas, šajās drēbēs, neietilpst!
Ceturtkārt. Labi, pieņemsim, ka izdodas iesaukt un apmācīt visus, pēc vecuma atbilstošos. Sākas militārs konflikts. Vai NBS ir spējīgi nodrošināt visu to baru, kaut ar zābakiem, par patronām nerunājot? Var jau būt, ka spēj, bet man neticas. Ka nesanāk, kā sarkanarmijai pret nacistiem - viena šautene uz trijiem, un, uz priekšu, par dzimteni!
Piektkārt. Nav tā kā drusku par vēlu? Ja valsts vēlējās militāri apmācītus iedzīvotājus, nevajadzēja atcelt obligāto militāro dienestu 20 gadus atpakaļ! Ir izaugusi vesela paaudze, kurai nav ne jausmas, kas ir kazarmu režīms un disciplīna. Cerēt, ka cilvēku +/- 30 gadu vecumā, izdosies pāraudzināt, šķiet naivi un ne pārāk gudri.
Rezumēju. Obligātā militārā dienesta ideja, varbūt, nemaz nav slikta, bet to nevar ieviest “triecientempā”, sekas būs katastrofālas. Ja sākam tagad - sporta programmas skolās, jaunsargu un skautu nodarbības, utt., tad, reālistiski, šāds projekts būtu “paceļams” ap 2035.-2040. gadu - tas dotu arī NBS laiku, sagādāt tehnisko nodrošinājumu.
P.S. Zinot, ka patiesība nevienam nepatīk, jau paredzu, kādi mēsli velsies manā virzienā, tāpēc uz sagaidāmo jautājumu atbildēšu uzreiz - nē, personīgi man, obligātais militārais dienests nav aktuāls - esmu par vecu un savu laiku jau nodienējis. Bet tas nenozīmē, ka vēlos savu, šobrīd četrgadīgo, dēlu atdot ”audzināšanai” tajā bardakā, kuru pats redzēju no iekšienes. Visu jādara ar prātu, bet steigā, nekas prātīgs nesanāk," raksta Rihards.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 12:09

Jaunākās diskusijas