Covid-19: ārstiem Balvu slimnīcā ir grūti redzēt, kā jauni cilvēki smok

tautaruna.lv 5.novembris 2021, 14:30
 
f64.lv, Dmitrijs Suļžics
Latgales slimnīcās Covid-19 pacientiem paredzēto gultu noslodze jau šobrīd sasniegusi teju augšējo robežu. Kritiska situācija kopš oktobra sākuma bija arī Balvu slimnīcā, kur brīžiem brīvu gultu jaunu Covid-19 pacientu uzņemšanai nebija vispār, vēstīja TV3 Ziņas.

Ikdienu Balvu slimnīcā par pacientiem rūpējas virkne ārstniecības personāla, tostarp aprūpes māsa Ieva, kura par Covid inficēto dzīvībām cīnās jau kopš pandēmijas pirmā viļņa. “Realitāte ir diezgan drausmīga. Lai gan cilvēki netic, ka nodaļas ir pārpildītas, bet diemžēl tā ir. Daudzi cilvēki slimo, un slimo daudz jaunu cilvēku. Un realitāte ir diezgan dramatiska,” viņa apliecina.

Šobrīd Balvos jaunākais pacients ir tikai 25 gadu vecs. Slimības gaita - diemžēl smaga. Ārstiem cīnīties par šādu pacientu dzīvībām esot emocionāli smagi.

“Fiziski mēs jau esam pieraduši, bet psiholoģiski redzēt, kā jauni cilvēki smok nost, grūti, ja ir bez skābekļa, bet tu viņam arī palīdzēt nekādi nevari. Ievedot jaunu pacientu, tā realitāte ir, ka varbūt tu viņam vairs nemaz nevari palīdzēt. Jo cilvēki smok nost,” norāda Balvu slimnīcas Covid-19 nodaļas ārste Sarmīte Pužule.

Patlaban šajā nodaļā brīvas ir četras Covid-19 pacientiem paredzētās gultas vietas. Taču mediķiem tas nekādu mierinājumu nerada - pieredze liecina, ka līdz vakaram jau atkal visas palātas varētu tikt aizņemtas.

Piemēram, vēl pirmdien aizņemtas bija visas gultas, arī visi četri slimnīcai pieejamie plaušu ventilācijas aparāti. Diemžēl nereti tie atbrīvojās vien tad, kad pacientus elpināt vairs nav iespējams.

“Arī šodien man no rīta bija jāpadod nepatīkama ziņa, ka 53 gadu vecs kungs aiziet mūžībā. Un radiniekiem, es domāju, ka šī ziņa ir ļoti nepatīkama, bet pacients nebija vakcinēts. Apzinājās savu kļūdu, bet diemžēl jau par vēlu. Cilvēki gan grib nogaidīt, gan šaubās, gan domā, ka viņiem nekāda kontakta ar Covid-19 pacientiem nebūs.”

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 10:55

Jaunākās diskusijas