"Mans sapnis ir piepildījies!"; Anna Rozīte kopā ar mīļoto devusies uz Maču Pikču

tautaruna.lv 4.februāris 2019, 16:10
 
Edmunds Brencis/F64 Photo Agency
TV personība un pasākumu vadītāja Anna Rozīte vietnē Instagram dalījusies ar skaistiem kadriem no sava ceļojuma uz Peru, paviesojoties arī Maču Pikču, vietā, uz kuru sapņojusi kādreiz doties.
"Man pašai šķiet neticami, bet fakts. Mans sapnis par Maču Pikču ir piepildījies! Paldies, Gints Feders, ka paraksties uz šādām avantūrām ar mani! Maču Pikču (“Vecais kalns”) jeb pazudusī inku pilsēta tikai 1911. gadā tika atklāta, jo tad šo svētnīcu atrada Hirams Bingems no Jēlas universitātes. Vairākus gadu simtus pilsēta bija džungļu ielenkta un civilizācijai nepieejama, atzīst Rozīte.

Viņa norāda, ka Maču Pikču aprises ir labi saglabājušās, jo augstu kalnos spāņi, kas 1533. gadā iekaroja Peru, to nespēja atrast. Šobrīd tā ir vienīgā inku pilsēta, kas ir saglabājusies gandrīz pilnībā. Cietoksnis tika uzcelts ap 1450. gadu, bet tika pamests uz simtiem gadu ap to laiku, kad Dienvidamerikā ieradās spāņu konkistadori.

Rozīte skaidro, ka, iespējams, Maču Pikču bija mītnes vieta priesteriem, augstajām amatpersonām, amatniekiem. Tostarp pilsētā atrodas daudz sakrālo celtņu un 143 citu ēku drupu. Rozīte norāda, ka inku skolas mēdza apmeklēt tikai sievietes un viņām bija jāapgūst kečvu (vietējā valoda), mūzika, šūšanas prasmes un dabas medicīna.

"Šobrīd populārākā reliģija Peru ir katolicisms, bet kādreiz inki pielūdza Pača Mamu (Zemes māti), tāpēc ar laiksaimniecību nodarbojās pilnīgi visi, pat cilšu vadoņi, tā bija goda lieta. Maču Pikču iedzīvotāji pārsvarā audzēja kokas augus un mainīja tā lapas pret citiem pārtikas un sadzīves produktiem ar citu inku pilsētu iedzīvotājiem, jo naudas tajā laikā viņiem nebija. Darbojās bartera sistēma. Maču Pikču ir atzīts par vienu no septiņiem pasaules brīnumiem. Un grūti tam nepiekrist. Neaprakstāmi iespaidi tur esot!" sajūsminās Rozīte.

View this post on Instagram

A post shared by Anna Rozite (@rozite) on

View this post on Instagram

A post shared by Anna Rozite (@rozite) on

View this post on Instagram

A post shared by Anna Rozite (@rozite) on

Jāatzīmē, ka 2016. gada vasarā sabiedrisko attiecību speciālists Gints Feders mīļoto bildinājis kāda ceļojuma laikā. Pērnā gada vasarā Rozīte viņam teica jāvārdu.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 23:01

Jaunākās diskusijas