Zināms, kas saņēma 2000 eiro sodu par aizliegtas ballītes rīkošanu Siguldā

tautaruna.lv 4.janvāris 2021, 14:30
 
Vladislavs Proškins/F64
Par ārkārtējās situācijas laikā aizliegtas ballītes apmeklēšanu kādā viesu namā katram no tās dalībniekiem būs jāšķiras no 500 eiro, bet pasākuma rīkotājam - no 2000 eiro. Kļuvis zināms, ka 2000 eiro sodu saņēmis "Kristus Pasaulei" mācītājs Mārcis Jencītis.
Sociālajā tīklā Facebook viņš paudis savu skaidrojumu par notikušo, uzsverot, ka pārsūdzēs lēmumu par sodu.

" Draugi, es nenoliedzu pārkāpumu burta priekšā un netaisos attaisnoties. Sirdsapziņa bija stiprāka par iespējamām sekām. Es nespēju gada pēdējā dienā atstāt sev tuvus cilvēkus vienus, īpaši tos, kuri dzīvo vieni. Cerējām, ka likuma ietvaros spēsim pielāgoties, bet policija uzskatīja citādi. Lēmumu, protams, pārsūdzēsim. Un pirms nosodiet, paskatieties paši spogulī. Jēzus teica: "Kas ir bez grēka, lai pirmais met akmeni." Un vēl - mana sirdsapziņa joprojām ir stipra!"" viņš raksta.

Mācītājs arī publicē, kā raksta, godīgu notikuma atstāstu no cilvēkiem, kas reāli bija klāt visā notikumā. Viņš publicē, jo daudz cilvēkiem ir jautājumi par visu notikuma norisi.

"Bijām vēlējušies pavadīt daļēji kopā Jauno gadu. Vairākas mājsaimniecības plānoja atrasties vienā lielā viesu namā, dziļā mežā. Tajā ir gan vairākas istabiņas, gan koplietošanas telpas. Tā kā ieviesta komandantstunda, plānojām par savu dzīvesvietu atzīmēt šo māju un līdz rītam tajā arī atrasties, lai no plkst. 5:00 varētu doties prom. Lielu neizpratni un neskaidrību rada fakts, ka tikai iepriekšējās dienas pēcpusdienā tika izziņots jaunais likums, kas bija spēkā, bet no rīta vēl nebija publicēts.

Uz ieplānoto vietu devāmies ar vairākām mašīnām un paredzētajā vietā nonācām laika posmā no plkst 21:00-21:40, iekļaujoties jaunā likuma ietvaros par komandantstundu. Policija, it kā zinādama, ieradās precīzi 5 minūtes pēc komandantstundas sākuma - plkst 22:05 ar ieslēgtām bākugunīm ielencot viesu namu, lai neviens ar savu auto nevarētu doties prom bez viņu ziņas.
Ierodoties policijai, mājā tajā brīdī tika sastaptas 11 personas. Svarīgi norādīt, ka dotajā brīdī visas personas atradās norādītajās istabiņās - dažādās telpās, koplietošanas telpā visām (konkrēti trim) personām bija sejas maskas. Bija pieejami dezinfekcijas līdzekļi.
Pirmajā brīdī, protams, visiem bija šoks par lielo policistu skaitu, kurš tuvojās pasākuma dalībnieku skaitam (konkrētajā brīdī bija ieradušās trīs ekipāžas - kopumā 7 policijas darbinieki). Kā vēlāk noskaidrojās, policijas ekipāžas bija gan no vietējā reģiona, gan no attālākiem reģioniem.
Policija lika visiem iznākt no istabiņām un sapulcēties koplietošanas telpā, tādējādi vienlaikus telpā atradās gandrīz 20 cilvēki - ieskaitot pašus policijas darbiniekus. Mājas apskate nenotika mierīgā veidā, jo policisti draudēja uzlauzt istabiņas durvis, izmeklēja skapjus un pat dušas kabīni (kur, protams, neviena nebija).
Mums tika lūgts sniegt paskaidrojumus. Viens policists bija īpaši piekasīgs, jo apšaubīja mūsu apgalvoto, kaunināja par atrašanos telpās un citiem policijas darbiniekiem piedāvāja uzvelt vainu par vēl citiem likuma pantiem, kuri netika pārkāpti. Sniedzām savus paskaidrojumus: vēlējāmies pabūt viesu namā, sagaidot Jauno gadu. Neesam plānojuši braukt kaut kur (jo ir komandantstunda), būsim šeit dažādās telpās un pagalmā. Policija norādīja, ka, ja šī būtu privātmāja, tad drīkstētu atrasties viena mājsaimniecība katra savā telpā, bet viesnīcā tas tā nedrīkst būt un uz vienu mājsaimniecību ir viena māja nevis viesu nama istabiņa. Vēl policija skaidroja, ka ir kopējās telpas kā tualetes un dušas, kaut gan norādījām, ka šajā mājā ir vairākas telpas ar tualetēm un dušām (kopā veselas trīs). Noslēgumā policija norādīja, ka šeit drīkst palikt viena mājsaimniecība un pārējiem ir jādodas prom.
Mums izdalīja līdzi ņemamus pašapliecinājuma dokumentus, kurus aizpildot varēs droši nokļūt mājās, ja gadījumā mūs pa ceļam apturēs cita policijas ekipāža. Policijas darbinieks arī nosauca savu vārdu, lai varētu atsaukties problēmu gadījumā.
Vēlos norādīt, ka praktiski visi policijas darbinieki bija pieklājīgi un saprotoši. Viņi norādīja, ka ir spiesti strādāt, nevis svinēt mājās ar ģimenēm un ka ne visus uzliktos pienākumus atbalsta, taču viņiem ir jāpilda šie pienākumi un priekšnieku norādījumi. Tomēr izcēlās viens policijas darbinieks, kurš uz jautājumiem par valstī esošo situāciju, atcirta, ka zinot mācītāju un sarunāties nevēlas. Diemžēl šis darbinieks bija tas, kurš pieņēma lēmumu par soda apmēru.
Uz jautājumu par to, kādēļ ieradās policijas darbinieki, saņēmām atbildi, ka Santa Klauss parūpējās. Kad policija jau bija devusies prom, policijas priekšnieki bija devuši norādījumu atgriezties un uzrakstīt vēl paskaidrojumu tieši mācītājam. Paskaidrojums arī tika sniegts.
Neilgi pēc pusnakts, vairākiem cilvēkiem tika piespriests 500 EUR sods, bet man 2000 EUR. Sods jāsamaksā mēneša laikā. Daļa administratīvi sodīto ir bezdarbnieki, pašnodarbinātas personas, kurām liegta strādāšana. Nevienā brīdī neizrādījām pretestību policijas darbiniekiem. Cilvēkiem ar praktiski nekādiem ienākumiem ir grūti nomaksāt pirmās nepieciešamības vajadzības, bet papildus tam vēl būs jāsamaksā sods, kurš pārsniedz ārkārtas stāvoklī vairāku mēnešu laikā nopelnīto naudas summu.
Vienam no cilvēkiem bija nepatīkams gadījums mājupceļā, kad citā vietā policija ignorēja viesu namā sniegto policijas pašapliecinājumu un piesprieda sodu par atrašanos ārpus mājas komandantstundas laikā. Mašīnas vadītājs vairākkārt norādīja, ka policija ir likusi atgriezties un iedevusi pašapliecinājumu," pausts ierakstā.
Kā tika vēstīts iepriekš, likumsargi 31.decembrī kādā Siguldas tuvumā esošā viesu namā konstatēja pulcēšanos privātā pasākuma, kur tika svinēts Jaunais gads.Šajā gadījumā 11 pasākuma dalībniekiem katram piemērots sods 500 eiro apmērā, bet pasākuma organizatoram - 2000 eiro.

Tāpat sākts administratīvā pārkāpuma process pret viesu nama īpašnieku kā juridisku personu.

Kā vēstīts, gadumijā Valsts policija konstatējusi vairāk nekā ārkārtējās situācijas ierobežojumu 1500 pārkāpumu.

Kopumā Jaunā gada naktī komandantstundas kontroles pasākumos pārbaudītas 5346 personas, no tām 1779 gadījumos bijuši pamatoti aizpildīti pašapliecinājumi par uzturēšanās vietas atstāšanu.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Vakar, 23:48

Jaunākās diskusijas