Bērnu ārste sniedz svarīgas atbildes uz jautājumiem par Covid-19 vakcīnām

Anete Ošleja 10.decembris 2020, 14:05
 
imago images/Winfried Rothermel/Scanpix
Latviešu bērnu ārste, kura strādā un dzīvo Somijā, dalījās ar pārdomām par Covid-19 vakcīnām sociālajā medija Twitter.

Viņa savā Twitter kontā atbildēja uz vairākiem jautājumiem, kurus visbiežāk nākas dzirdēt sociālajos medijos. Lai rastu atbildes, bērnu ārste sniedza izmesļošus skaidrojumus.

Bērnu ārste atzina, ka visbiežāk nākas dzirdēt jautājumu par to, kā Covid-19 vakcīnu varēja izstrādāt tik ātri, ja citu vakcīnu izveidošana aizņemt vairākus gadus. Ārste mierina satrauktos cilvēkus, ka izstrādājot šo vakcīnu ir palīdzējušas jau iepriekšējās zināšanas. Un nav nepieciešams par to uztraukties, jo to izstrādē ir ievēroti visi nepieciešamie pārbaudes posmi. Vakcīnas pārbaudē ir piedalījušies vairāki brīvprātīgie un vakcīna ir atzīta par drošu.

Kā otrs visbiežāk uzdotais jautājums, kas nomoca cilvēku prātus saistās ar to vai vakcinējoties nav iespējams iegūt Covid-19. Ārste šādus apgalovojumus pilnībā noliedz.

Līdzīgi kā citiem medikamientiem, arī Covid-19 vakcīnai var būt blakusefekti. Ārste min, ka, saņemot "Pfizer" vakcīnu, 1 no 10 cilvēkiem ir bijuši blakusefekti. Tie saistās ar sāpēm vietā, kur tā tika injekcēta, drudzi, galvassāpēm un muskuļu sāpēm.

Lai arī šos blakusefektus var pielīdzināt Covid-19 simptomiem, taču tā ir imūnās sistēmas atbildes reakcija uz vakcīnas antivielām.

Arī alerģiska reakcija līdzīgi kā blakusefekti ir normāla parādība. Šādi organisms var reaģēt uz jebkādiem medikamentiem, tāpēc svarīgi, ja rodas alerģiska reakcija, ir nepieciešams vērsties pie mediķiem.

Bērnu ārste atzīst, ka tiklīdz būs iespējams, tad arī viņa dosies vakcinēties. Viņas lielākās bailes ir "aiznest" vīrusu mājās pie ģimenes. "Uzskatu, ka ir pat svarīgāk vakcinēties, lai pasargātu, galvenokārt, citus, ne sevi," min mediķe.

Kā jau vēstīts, tad Lielbritānijas Nacionālais veselības dienests otrdien sāka programmu iedzīvotāju vakcinēšanai pret jauno koronavīrusu. Aptuveni 70 slimnīcās visā Lielbritānijā cilvēkiem, kas vecāki par 80 gadiem, un veselības aprūpes darbiniekiem tiks injicēta ASV farmācijas giganta "Pfizer" un Vācijas kompānijas "BioNTech" izstrādātā vakcīna pret jauno koronavīrusu. Lielbritānija ir pirmā valsts pasaulē, kas izmantos šo vakcīnu, ko Lielbritānijas zāļu aģentūra apstiprināja pagājušajā nedēļā.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 1:54

Jaunākās diskusijas