Vai vakcīna pret Covid-19 būs obligāta?

Baiba Puriņa 10.decembris 2020, 9:46
 
Kaspars Krafts/F64
Satversmes tiesas priekšsēdētāja Sanita Osipova, viesojoties Rīga TV24 raidījumā "Uz līnijas" skaidrojusi, vai var būt situācija, ka vakcinācija tiek noteikta par obligātu.

S.Osipova norāda, ka daudzās valstīs tiek apsvērts jautājums par obligātas vakcinācijas ieviešanu, bet viņa akcentē, ka nav dzirdējusi, ka pat tādās valstīs, kuras uzskata par nedemokrātiskām, būtu ieviesta piespiedu vakcinācija.

"Šis piespiedu vakcinācijas gadījums gan tomēr būtu tāds gadījums, kur nebūtu jāiet uz vispārējās jurisdikcijas tiesu, bet varētu pa taisno nākt uz Satversmes tiesu, jo pēc tam, ja jums ir izpildīta šī piespiedu vakcinācija, tad jau ir par vēlu tās pamattiesības aizsargāt," skaidro S.Osipova.

Viņa norāda, ka attiecībā uz to, vai piespiedu vakcinācija, ja tāda tiktu ieviesta, būtu Satversmes tiesas jautājums, būtiskākais aspekts ir cilvēka cieņa, kas ir galvenā vērtība gan Eiropas Savienībā, gan Latvijas Republikā. "Es gribu pateikt, ka cilvēka cieņa nozīmē arī cilvēka tiesības uz pašnoteikšanos, tostarp, tiesības pašnoteikties par savu ķermeni un šeit es redzu zināmus riskus ar piepiedu vakcināciju," norāda Satversmes tiesas priekšsēdētāja. Viņa piezīmē, ka neredz argumentus, lai likumā varētu noteikt obligātu vakcināciju valstī.

Jau vēstīts, ka Latvija patlaban ir pieteikusies četriem vakcīnu ražotāju piedāvājumiem tādā apmērā, lai varētu vakcinēt 1 260 000 iedzīvotāju. Visvairāk vakcīnas Latvijai piegādās “Astra Zeneca un “Johnson&Johnson”.

Šī gada beigās vai nākamā gada sākumā vakcīnu pret Covid-19 pieejamība būtu ļoti zema - līdz 20 000 devām, bet laika periodā no februāra līdz martam paredzēts saņemt vēl 100 000 devu,paziņoja Zāļu valsts aģentūras (ZVA) direktors Svens Henkuzens.

No viņa teiktā izriet, ka plaša sabiedrības vakcinācija pret Covid-19 varētu sākties nākamā gada otrajā ceturksnī.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 10:57

Jaunākās diskusijas