Absurds! Saldus novadā cilvēki dzīvo aukstumā, bet par apkuri maksā lielas summas

tautaruna.lv 19.decembris 2019, 19:23
 
Kaspars Krafts/F64
Saldus novada Lutriņu daudzdzīvokļu māju iedzīvotāji gadiem ilgi dzīvo dzīvokļos, kuros ziemā nav siltāks par 15, 16 grādiem. Teorētiski dzīvokļos ierīkota centrālā apkure, tomēr, lai nenosaltu, viņi spiesti kurināt plītis, vēstīja raidījums "Bez Tabu".

Bijusī skolotāja Gunta Lutriņos Skolas ielā dzīvo jau 15. gadu. Viņa norāda, ka vēlas, lai ziema beigtos pēc iespējas ātrāk, jo dzīvoklī nav iespējams uzturēties. Pensionāre demonstrē dzīvoklī esošo termometru, kas rāda vien 15 grādus.

”Pagājušajā ziemā es gulēju zem divām segām, apģērbusies, ar cepuri galvā un vilnas zeķēm kājās,” viņa atklāj raidījumam.

Kundze norāda, ka nav radusi sūdzēties, taču nu vadzis esot lūzis. Regulāri pie tuvākās rozetes tiek iesprausts arī elektriskais sildītājs un virtuvē kurināta plītiņa, lai vismaz viena telpa būtu silta. Termometra stabiņš ziemas laikā reti kad pārsniedz 16 grādu robežu. Salīdzinoši siltajā oktobrī par apkuri jau bijis jāmaksā 32 eiro, taču novembra rēķins vēl neesot saņemts.

Identiskā situācijā ir arī citi Lutriņu ciemata iedzīvotāji. Sirmgalvis Alfrēds Pelīte demonstrē savā guļamistabā esošo termometru, kas rāda 15,1 grādu. ”Tas vēl ir silti! Ir dienas, kad ir 13 grādu,” kungs norāda raidījumam.

"Pensionāri ir godīgi cilvēki, maksā tik, cik prasa, bet siltumu mums nedod. Par apkuri novembrī man jāmaksā 67 eiro. Ko, lai es daru? Cik nav sūdzēts, cik nav runāts. Cītīgi kurinu plīti virtuvē. Malka ir dzīvoklī, pagrabā, kūtī, šķūnītī," pauž Alfrēds.

Līdzīgs stāsts ir arī pārējiem sastaptajiem Lutriņu ciemata iedzīvotājiem, kuri dzīvo citās mājās.

Apkure Lutriņu ciematā nodota privātā uzņēmēja SIA ”Lutriņi” rokās. Šim pašam uzņēmumam pieder arī lielākā daļa no ciemata daudzdzīvokļu ēkām. Tikai vienu no ēkām apsaimnieko pašvaldība, pārejās ir SIA ”Lutriņi” pārraudzībā.

Uzņēmuma valdes priekšsēdētāja Gunita Dumpe ir pārsteigta par “Bez Tabu” norādīto problēmu. Viņa esot saņēmusi tikai vienu sūdzību no iedzīvotājiem - no jau pieminētas Guntas.

"Es dodu siltumu. Tā ir pašvaldības māja, tur es neko nevaru izdarīt. Mājai padodam 20 grādus, kad paliek aukstāks, tad 22 grādus. Man neviens sūdzējies nav, ka citās mājās nebūtu siltuma. Tā varbūt no malas izskatās, jā. Jūs domājat, ka tā nav? Es nezinu. Kā varu zināt, ja cilvēks pie manis nav bijis? Tad tur ir jātaisa rekonstrukcija. Vieglāk atdot apsaimniekotājam, lai viņš tālāk rīkojās un dara. Tās būs uzreiz citas summas," pauž Dumpe.

Avots

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 15:27

Jaunākās diskusijas