Jaunā pētījumā noskaidrots, ka „veipošana” var izraisīt vēzi tāpat kā smēķēšana

Portāls nra.lv 24.marts, 18:30
 
Pixabay
Elektroniskās cigaretes ir kļuvušas ļoti populāras kā veids, kā palīdzēt smēķētājiem atbrīvoties no ieraduma, taču izrādās, ka veselības kaitīguma ziņā tās daudz neatšķiras no tabakas smēķēšanas tās tradicionālajā izpratnē.

Lai gan to joprojām uzskata drošāku par tabakas lietošanu, jauni pētījumi liecina, ka tā saucamajai „veipošanai” var būt ilgtermiņa sekas veselībai.

Zinātnieki ir atklājuši, ka ieelpošana no ierīces, kas iztvaiko tīru nikotīnu, izraisa līdzīgas DNS izmaiņas šūnās tāpat kā cigaretēs un var izraisīt vēzi. Rezultāti uzsver, cik svarīgi ir pētīt „veipošanas” ilgtermiņa sekas, kas ir salīdzinoši jauna prakse.

Pētnieki Londonas Universitātes koledžā un Insbrukas Universitātē Austrijā novēroja DNS izmaiņas vaigu šūnās cilvēkiem, kuri ikdienā lieto elektroniskās cigaretes un tvaicēšanas ierīces. Šī pazīme bieži tiek minēta kā vēža sākums tabakas smēķētājiem.

Jaunākie pētījumi nepierāda, ka „veipošana”, kas joprojām tiek uzskatīta par drošāku par klasisko smēķēšanu, izraisa vēzi, bet rada jautājumus par tās iespējamo veselības kaitējumu ilgtermiņā.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

24.marts

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 10:26

Jaunākās diskusijas