Pētījumā atklāti proteīni, kas var krietni paātrināt demences noteikšanu

Portāls nra.lv 18.februāris, 17:30
 
Pixabay
Jauni pētījumi liecina, ka asins analīzes, kurās tiek meklētas izmaiņas noteiktos proteīnos, varētu paredzēt demenci līdz 15 gadiem pirms diagnozes noteikšanas.

Zinātnieki ir identificējuši 11 proteīnus, kas, viņuprāt, ir ļoti precīzi (vairāk nekā 90 procenti), lai prognozētu turpmāko slimības attīstību. Šie proteīni, kas atrodami asins komponentē, kas pazīstama kā plazma, ir marķieri bioloģiskajām izmaiņām cilvēkiem ar vecuma demenci jeb tā saucamo Alcheimera slimību.

Pētnieki apgalvo, ka agrīna diagnostika ir ļoti svarīga, jo parādās arvien jaunas zāles, kas var palēnināt slimības progresēšanu, ja diagnoze tiek noteikta pietiekami agri.

Tika analizēti vairāk nekā 50 000 asins paraugu, kas savākti laikā no 2006. līdz 2010. gadam. 10 līdz 15 gadu novērošanas periodā vairāk nekā 1400 cilvēkiem no šīs grupas attīstījās demence.

Analizējot šo 1400 cilvēku asins paraugus un izmantojot mākslīgo intelektu, pētnieki atklāja 11 proteīnus, kas varētu precīzi paredzēt demenci līdz 15 gadiem pirms diagnozes noteikšanas.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 18:33

Jaunākās diskusijas