Klimata pētniekus ļoti satrauc šogad novērotais

Portāls nra.lv 12.novembris 2023, 12:39
 
F64
Zinātnieki saka, ka šis gads ir "gandrīz noteikti" siltākais pēdējo 125 000 gadu laikā. Par to ziņo Euractiv.

Jaunākie dati liecina, ka arī 2023.gada oktobris šajā periodā bijis karstākais pasaulē.

Iepriekšējais - 2019. gada oktobra temperatūras rekords - tika pārspēts ar milzīgu pārsvaru, liecina Copernicus klimata pārmaiņu dienesta dati.

"Rekords tika pārspēts par 0,4 grādiem pēc Celsija, kas ir milzīga starpība," sacīja Copernicus direktora vietniece Samanta Bērdžesa, nosaucot oktobra temperatūras anomāliju par "ļoti ekstrēmu".

Zinātnieki saka, ka karstums ir saistīts ar nepārtrauktām siltumnīcefekta gāzu emisijām no cilvēka darbībām kopā ar El Ninjo parādību šogad, kas sasilda virszemes ūdeņus Klusā okeāna austrumu daļā.

Pasaules mērogā vidējā virszemes gaisa temperatūra oktobrī bija par 1,7 grādiem augstāka nekā tajā pašā mēnesī 1850.-1900.gadā.

Rekordsiltais oktobris nozīmē, ka 2023. gads tagad ir "gandrīz droši" kļūs par visu laiku siltāko gadu. Iepriekšējais rekords bija 2016. gadā, vēl viens El Ninjo gads.

Tiek ziņots, ka klimata pārmaiņas veicina arvien postošākas dabas katastrofas. Šogad ir bijuši plūdi, kuros Lībijā gājuši bojā tūkstošiem cilvēku, ārkārtējs karstums Dienvidamerikā un vissmagākā meža ugunsgrēku sezona Kanādā.

"Mēs nedrīkstam pieļaut, ka šogad novērotie postošie plūdi, krūmāju ugunsgrēki, vētras un karstuma viļņi kļūst par jaunu normu," sacīja klimata zinātnieks Pīrss Forsters no Līdsas universitātes. Viņš arī sacīja, ka sasilšanas ātrumu varētu samazināt uz pusi, ātri samazinot siltumnīcefekta gāzu emisijas nākamajā desmitgadē.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: 8.maijs, 18:33

Jaunākās diskusijas