Ukraina tur aizdomās par vairākiem noziegumiem Krievijas Pareizticīgo baznīcas patriarhu Kirilu

tautaruna.lv 12.novembris 2023, 10:45
 
Reuters/Scanpix/LETA
Ukraina tur aizdomās par patriarhu Kirilu dēvēto Krievijas Pareizticīgās baznīcas galvu Vladimiru Gundjajevu par viņa "svētību" nogalināt ukraiņus, vēsta "UNIAN".

Par to ziņo Ukrainas Drošības dienests. Saskaņā ar izmeklēšanu viņš ir daļa no Krievijas augstākās militāri politiskās vadības iekšējā loka un bija viens no pirmajiem, kas publiski atbalstīja pilna mēroga karu pret Ukrainu.

Tiek atzīmēts, ka propagandas izplatīšanai Gundjajevs masveidā izmanto viņa pakļautībā esošās Krievijas pareizticīgās baznīcas reliģiskās kopienas Krievijas teritorijā, kā arī Maskavas patriarhāta pārstāvjus Ukrainā.

Dienests norāda, ka patriarhs Kirils regulāri izplata Kremļa propagandu tiešsaistes sprediķu vai paša video komentāru veidā.

Konkrēti, 2022. gada martā Krievijas Pareizticīgās baznīcas mājaslapā tika publicēts “raksts” par liturģiju, kur garīdznieks svētīja Krievijas Nacionālās gvardes komandieri Zolotovu par karu pret Ukrainu.

Tāpat 2023. gada februāra beigās Krievijas pareizticīgās baznīcas oficiālajā YouTube kanālā tika publiskots video, kurā Gundjajevs attaisno Austrumukrainas okupāciju.

Tiek atzīmēts, ka Kirils atbalstīja Kremļa agresīvo politiku un aicināja ticīgos apvienoties karā pret Ukrainu.

"Drošības dienesta ierosinātā ekspertīze apstiprināja faktus par Krievijas Pareizticīgās baznīcas patriarha noziedzīgām darbībām," teikts paziņojumā.

Gundjajevs tika informēts par aizdomām saskaņā ar trim pantiem: iejaukšanās Ukrainas teritoriālajā integritātē un neaizskaramībā, attaisnojums, atzīšana par likumīgu Krievijas bruņotā agresijas pret Ukrainu, tās dalībnieku slavināšana, agresīva kara plānošana, sagatavošana, uzsākšana un norise).

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 9:50

Jaunākās diskusijas