Cipule atklāj, cik trauksmainas mēdz būt dispečeru darba dienas

tautaruna.lv 12.novembris 2023, 19:10
 
Oksana Džadana/ MN
Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta direktore Liene Cipule vietnē "Facebook" atklāj, cik trauksmainias mēdz būt dispičeru darba dienas.
"Ir 8 no rīta. Dispečeram tūlīt beigsies smaga dežūra. Brigādes iestrēgušas rīta darbos - jānodod maiņa, jāpārskaita zāles, jāpārbauda sakari. Šajās stundās vienmēr valda īpaša spriedze, jo izsaukumiem pieejamo brigāžu skaits ir ierobežots. Pagājušajā diennaktī dispečere ir pieņēmusi 178 zvanus. Dažās stundās 4, dažās 12, jeb ik pēc 5 minūtēm. To vidū neelpojošs zīdainis (pēc tā dispečerei vajadzēja pauzi, bet dežūra jāturpina) ceļu satiksmes negadījums, kur divi mirušie un smaga politrauma, pusaudzis, kas gribēja draugiem palielīties, ka spēj pārkāpt no loga uz balkonu pa ēkas ārpusi 7 stāvā, nokrita...
kādi 50 zvani par to, kā lietot pretdrudža zāles, vairāki piedzērušies, kas zvanīja izklaides pēc, naktī brigādei uzbruka narkomāni... bija saspringti.
Zvans. Dispečere ātri paceļ klausuli. Tur kundze pieprasa brigādi, jo sāpot mugura. Pirms mēneša bijusi operācija, beigušās pretsāpju zāles. Dispečere izlaiž dzirdētos lamu vārdus un necenzēto leksiku. Agresīvais tonis rīta nogurumā izsauc vieglu zosādu. Saglabājot laipnu balsi (tūlīt beigsies maiņa, izturi, viņa sev saka), viņa aicina pacienti sazināties ar ģimenes ārstu, tūlīt ir vaļā aptiekas, kādam tuviniekam jādodas pēc zālēm un jārisina, jāpalīdz.
Kundze kliedz necenzētus vārdus. Dispečere skaita līdz 10. Vēlreiz tiek skaidrots, ka šī situācija nav tāda, lai pie kundzes sūtītu brigādi, tomēr agresija nomāc. Dispečere informē par iespēju saņemt maksas pakalpojumu. Kundze piekrīt, sūti tik šurp mediķus! Brigāde dodas.
Necilvēcīgi...
Šī situācija ir tāda, kas atkārtojas. Bieži. Alkohola reibums, paģiras, sīkas traumas, neesoši ikdienas medikamenti - tie ir iemesli apelēt pie Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķu cilvēcības," raksta L. Cipule.
Jau ziņots, ka Veselības ministrijas sniegtā informācija liecina, ka 2022. gadā NMPD saņēma 3697 izsaukumus situācijās, kad palīdzības sniegšana nebija uzskatāma par neatliekamu, no tiem apmaksāti 44%. NPMD vēlreiz atgādina, ka vienkāršāku saslimšanu un nelielu traumu gadījumos vai saasinoties esošai slimībai, vispirms vienmēr jāsazinās ar savu ģimenes ārstu. Savukārt nakts stundās un brīvdienās, kad ģimenes ārsta praksē darba laiks beidzies, palīdzību var saņemt, zvanot uz Ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001 vai vēršoties pie dežūrārsta steidzamās medicīniskās palīdzības punktā.
NMPD atgādina, ka dienesta pienākums ir nodrošināt, lai vienmēr būtu brīva brigāde, ko nosūtīt tad, kad palīdzības saņemšanā izšķirošas ir minūtes, nevis "sāpes kājā" u.tml.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: 8.maijs, 18:33

Jaunākās diskusijas