Aktīvistei Saūda Arābijā piespriež 11 gadus cietumā par sieviešu tiesību aizstāvēšanu

Portāls nra.lv 6.maijs, 14:30
 
Unsplash
Saūda Arābijas tiesa nesen "slepenā tiesas sēdē" piesprieda sieviešu tiesību aktīvistei Manahelai al Otaibi 11 gadu cietumsodu. Cilvēktiesību grupas, raksturojot spriedumu, apgalvo, ka tas ir pretrunā karalistes "stāstījumam par reformām un sieviešu pilnvarošanu".

Dažu pēdējo gadu laikā Saūda Arābija ir rūpīgi izveidojusi atvērtas, pārveidotas un krāšņas sabiedrības tēlu, kurā sievietes tagad var vadīt automašīnu, viņu ģērbšanās noteikumi ir atviegloti, un valdība ir ieguldījusi milzu līdzekļus sieviešu sportā un izklaidē.

Taču iepriekšēju divu gadu laikā valdība ir notiesājusi un piespriedusi sodus desmitiem cilvēku par sava viedokļa paušanu pret varas iestādēm tiešsaistē, teikts publicētajā cilvēktiesību grupu paziņojumā.

Paziņojumā "Amnesty International” un Londonā bāzētā Saūda Arābijas tiesību organizācija "ALQST” aicināja nekavējoties un bez nosacījumiem atbrīvot Manahelu al Otaibi, 29 gadus veco fitnesa instruktori un sieviešu tiesību aktīvisti, kurai tika piespriests 11 gadu cietumsods.

Tiesas lēmums publiski parādījās tikai Saūda Arābijas oficiālā atbildē uz ANO Cilvēktiesību biroja pieprasījumu par Otaibi lietu, teikts šonedēļ izplatītajā paziņojumā.

Neraugoties uz nesaistītām apsūdzībām, Saūda Arābijas Specializētā krimināltiesa (SCC) Otaibi atzina par vainīgu "teroristiskos nodarījumos". SCC tika izveidota 2008. gadā, lai izskatītu ar terorismu saistītas lietas, taču tā ir plaši izmantota, lai tiesātu politiskos pretiniekus un cilvēktiesību aktīvistus.

Saskaņā ar Saūda Arābijas pastāvīgās pārstāvniecības Ženēvā teikto, Otaibi ir pārkāpusi karaļvalsts pretterorisma likumu, kas paredz kriminālatbildību "ikvienai personai, kas jebkādā veidā pārraida vai publicē ziņas, paziņojumus, nepatiesas vai ļaunprātīgas baumas vai tamlīdzīgu teroristu nozieguma izdarīšanu".

Otaibi tika arestēta 2022. gada novembrī pēc tam, kad sociālajos tīklos publicēja ierakstus, aicinot pārtraukt viņas valsts vīriešu aizbildniecības likumus un prasības sievietēm valkāt tradicionālo ķermeni nosedzošo abaju.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: 8.maijs, 18:33

Jaunākās diskusijas