Traģēdiju piedzīvojusi ģimene Pļaviņās dzīvo šausmīgos apstākļos; vaino pašvaldību

tautaruna.lv 26.novembris 2023, 1:00
 
Kaspars Krafts/F64
Pašvaldībai ilgstoši nerūpējoties par savu namu, cieš godprātīgi īrnieki: dzīvokļi regulāri applūst, tiek bojāta iedzīve. Uzcītīgs vīrietis, kurš namā dzīvo ar trim maziem bērniem, arī vairs nejaudā glābt jumtu pašvaldības vietā, vēsta "Bez Tabu".

Mājās “Noras” Vietalvas pagastā ir vairāki dzīvokļi. Vienā no tiem dzīvo Vladislavs un trīs viņa mazie bērni: divas meitenītes un puisis. Pavisam nesen, septembrī, Vladislava un bērnu acu priekšā notika traģēdija: pārrodoties mājās, apstājās sirds dzīvesbiedrei, bērnu mammai, kurai bija vien 36 gadi. Stāstot par notikušo, sērojošais Vladislavs nespēja valdīt asaras.

Vladislavam jāsaņem sevi rokās bērnu dēļ. Viņš vienmēr smagi strādājis, lai ģimenei sarūpētu visu nepieciešamo, un apņemas to darīt arī turpmāk. Nu viņam vienam jāpagūst daudz: izvadāt bērnus uz un no skolas, nodarbībām un pulciņiem, uzkopt māju, sagatavot ēst un paveikt daudz ko citu. Tajā pašā namā kaimiņos dzīvo bērnu vecvecāki, kuri, tāpat kā citi kaimiņi apkaimē, palīdz, kā vien spēj.

Namā, kurā dzīvo Vladislavs ar atvasēm un bērnu vecvecāki, pieder pašvaldībai. Visi pašreizējie iemītnieki ir priekšzīmīgi īrnieki, parādu viņiem nav. Visus ļoti satrauc katastrofālais jumta stāvoklis. Katras lietavas iedzīvotāji gaida ar lielām bailēm, jo caurā jumta dēļ bieži applūst dzīvokļi un iedzīve tajos. Lietavas jo īpaši bojā mitekļus augšstāvā, kur mitinās tieši Vladislavs ar bērniem un vecvecāki. Abos dzīvokļos iesākti remontdarbi, bet paveikto lietusgāzes gandē, tāpēc iemītniekiem nolaižas rokas - neredz jēgu turpināt dzīvokļu uzfrišināšanu, kamēr nav salabots jumts.

"Vienreiz pat griesti iekrita iekšā. Ar katrām lietavām aizvien trakāk. Bēniņos esam izlikuši spaiņus un ieklājuši plēvi. Tas nav izturams! Reiz krita apmetums, bērnam gandrīz uz galvas uzkrita! Kad mana meita bija dzīva, viņa sūtīja [bojājumu] bildes pagastam. Nav neviena, kurš varētu izdarīt kaut ko iedzīvotāju labā!"

Tā kā Vladislavam nu ir ļoti daudz pienākumu, viņš vairs nejaudā labot jumtu pašvaldības vietā. Viņš uzskata, ka vietvara un apsaimniekošanas uzņēmums, kas ir pašvaldības kapitālsabiedrība, ir nolaidīga pret savu namu, līdz ar to - arī tā iemītniekiem.

Aizkraukles novada Pļaviņu apvienības pārvaldes vadītājs Andris Ambainis norādīja, ka šobrīd namā no astoņiem dzīvokļiem apdzīvoti tikai trīs, turklāt mājai iekrājies parāds aptuveni 3000 eiro apmērā. Parādu gan iekrājuši nevis uzklausītie ilggadējie iedzīvotāji, bet gan tie, kuriem dzīvokļus ierādīja kā sociālo palīdzību. Nu šie iedzīvotāji pametuši dzīvojamās telpas, atstājot aiz sevis parādus. Pagasta pārvaldes vadītājs Ambainis norādīja - likumsakarīgi līdzekļu jumta nomaiņai nav, bet tieši tā esot nepieciešama, nevis lokāli jumta remontdarbi. Taujāts, vai godprātīgiem īrniekiem jācieš svešu parādu dēļ, Ambainis sacīja, ka “pašvaldības kapitālsabiedrība regulāri strādā ar parādniekiem, bet laukos ir ļoti grūti atgūt parādus”.

Pļaviņu apvienības pārvaldē sacīja, ka nama iedzīvotājiem piemeklēti labiekārtoti dzīvokļi ar centrālo apkuri. “Īrnieki droši var rakstīt iesniegumu. Piešķirsim labiekārtotu dzīvokli,” sacīja Ambainis.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Vakar, 18:33

Jaunākās diskusijas