4 dienu darba nedēļa: eksperiments uzrāda negaidītus rezultātus

tautaruna.lv 26.novembris 2023, 3:00
 
Lauris Aizupietis/F64
Valensijā, Spānijā, noslēdzies eksperiments četru dienu darba nedēļas ieviešanai. Un tā rezultāti jau ir zināmi – darbinieki ziņoja par jūtamu stresa līmeņa samazināšanos un veselības uzlabošanos, bet darba devēji nefiksēja darba efektivitātes samazināšanos, vēsta Obozrevatel.

Valensijas pilsētas dome eksperimentu veica laikā no 2023. gada aprīļa līdz maijam. Šis periods tika izvēlēts, jo šajos datumos jau bija trīs papildu brīvdienas (svētku dienu dēļ). Tāpēc eksperimenta laikā tika ieviesta tikai viena jauna brīvdiena, lai izveidotu pilnu četru dienu mēnesi.


Pēc pētījuma tie, kas piedalījās, ziņoja par stresa līmeņa samazināšanos par 35% un miega kvalitātes uzlabošanos par 64%. Turklāt 72% dalībnieku teica, ka pavada vairāk laika ar draugiem, 37% teica, ka ir palielinājuši fiziskās aktivitātes, un 46% lasīja vairāk.

Turklāt testa mēneša laikā Valensijā tika novēroti arī daži vides uzlabojumi. Jo īpaši satiksme pilsētā samazinājās par 9,5%, un slāpekļa oksīda koncentrācija gaisā samazinājās par 58%.

Tomēr, kā norāda vietējās varas iestādes, bija arī trūkumi. Jo īpaši eksperimenta laikā Valensijā palielinājās alkohola un tabakas izstrādājumu patēriņš. Taču analītiķi to uzskata par nebūtisku trūkumu, jo pieauguši restorānu un atpūtas uzņēmumu ieņēmumi.

Starp citu, līdzīgu projektu testēšana arī citās valstīs ir devusi pozitīvus rezultātus. Lielākais pētījums, kas tika veikts Apvienotajā Karalistē, ietvēra 33 uzņēmumus. Un neviens no viņiem nevēlējās atgriezties piecu dienu darba nedēļā. Uzņēmumi atklāja, ka produktivitāte saglabājās stabila, kamēr darbinieku apmierinātība pieauga.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Vakar, 18:33

Jaunākās diskusijas