Vientuļajai mātei ar zīdaini Rēzeknē atsaka pašvaldības dzīvokli; viņiem draud dzīve uz ielas

tautaruna.lv 7.augusts 2023, 9:20
 
Pixabay
Rēzekniete Mārīte dzīvē pamatīgi “sista”, tēlaini izsakoties, bet sāpes ir pavisam reālas: bērnu tēvs atstājis viņu vienu ar divām mazām atvasēm, lieliem parādiem un alimentus nemaksā. Drīzumā Mārītei ar bērniem (trūcīgai ģimenei) draud palikšana bez pajumtes, tāpēc izmisusī sieviete vērsās raidījumā “Bez Tabu”.

Sarunā ar “Bez Tabu” Mārīte vairākkārt centās valdīt asaras, jo dzīvē piedzīvojusi daudz bēdu. Bērnu tēvs viņu pametis ar divām mazām atvasēm: 10 mēnešus vecu zīdaini un divarpus gadus vecu bērnu. Tāpat viņš sievietei uzgrūdis parādus par dzīvokli, kurā iepriekš dzīvoja abi vecāki, bet nu tikai Mārīte ar bērniem. Alimentus arī vīrietis nemaksā, tos Mārīte saņem no valsts, Uzturlīdzekļu garantiju fonda. “Kad es viņam jautāju kādu palīdzību nomaksāt kaut daļu, viņš atbild, ka saņem uzturlīdzekļus [no valsts] - pati tiksi galā!”

Mārītei oficiāls darbs pēdējos gados nav bijis, pagaidām zīdaiņa dēļ arī nevar strādāt. Saimei ar vientuļo māti priekšgalā ir trūcīgas ģimenes statuss. Nu Mārīte viena cenšas nomaksāt dzīvokļa parādus, pēc maksājumiem uz rokas paliek graši. Dzīvokļa saimnieka (izīrētāja) pacietības vadzis lūzis: liek Mārītei ar diviem maziem bērniem izvākties septembrī, pēc mēneša.

Mārīte: Nav kur palikt. Vērsos e-pastā pie tiem, kuri pašvaldībā atbild par dzīvokļiem. Prasīju, ko iesākt. Diemžēl atbildi nesagaidīju, zvanīju - neatbildēja arī uz zvaniem.

Īrēt dzīvokli no citas privātpersonas plānais maciņš Mārītei neļauj. Nesagaidot vietvaras ierēdņu atsaucību, Mārīte sociālajā tīklā “Facebook” uzrunāja Rēzeknes mēru Aleksandru Bartaševiču. Izstāstīja skaudro situāciju, kādā nonākusi ar bērniem, un vaicāja, vai ir tiesīga pieteikties uz pašvaldības dzīvokli. Mērs Bartaševičs atbildēja, ka Mārītei un mazajiem bērniem pašvaldības dzīvoklis nepienākas, jo neviens Rēzeknē nav deklarēts piecus gadus. Mārīte šajā pilsētā deklarēta trīsarpus gadu.

Rēzeknes domes priekšsēdētājs Bartaševičs raidījumam un konkrētajai ģimenei norādīja - noteikumi visiem vienādi. Proti, uz pašvaldības dzīvokli var pretendēt tikai ar piecu gadu pierakstu pilsētā.

Bartaševičs pauda - pat ja ģimene būtu tiesīga pretendēt uz pašvaldības mitekli, uzreiz to nesaņemtu, jo būtu jāgaida rindā. Saruna ar pilsētas mēru neviesa skaidrību, ko iesākt izmisušajai ģimenei.

Tiesībsarga biroja pārstāve Ruta Siliņa norādīja, ka šī ir krīzes situācija, krīzei pakļauti arī mazi bērni, tāpēc ar palīdzību pašvaldība vilcināties nevar.

Tiesībsarga birojā par ļoti savādu, pirmšķietami pat par nelikumīgu sauc prasību būt deklarētam pilsētā piecus gadus, lai varētu pretendēt uz vietvaras mitekli. “Kritērijs būt deklarētam ir pamatots, bet jautājums par šo laika prasību. Vai tas ir samērīgi prasīt piecus gadus? Šobrīd spēkā esošais normatīvais regulējums šādu kritēriju vispār neparedz, kas nozīmē, ka, iespējams, pašvaldība nerīkojas saskaņā ar likumu,” sacīta Tiesībsarga biroja pārstāve Siliņa.

Par vientuļās mātes un viņas bērnu neapskaužamo situāciju “Bez Tabu” pavēstīja Rēzeknes Sociālajam dienestam. Tur norādīja, ka sociālo palīgu kompetencē nav pašvaldības dzīvokļu ierādīšana, bet apņēmās piemeklēt Tiesībsarga biroja piesaukto krīzes dzīvokli uz īsāku laiku. “Tajā laikā [kamēr uzturēsies krīzes dzīvoklī] varam palīdzēt rast risinājumu arī turpmākai dzīvošanai. Komunicējam arī ar pašvaldību un mēģinām rast risinājumu arī no pašvaldības,” sacīja Rēzeknes Sociālā dienesta vadītājs Gunārs Arbidāns.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

7.augusts 2023

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 16:28

Jaunākās diskusijas