Ludzā izplatās Krievijas atbalsta sērga

tautaruna.lv 6.maijs 2022, 7:30
 
Gints Ivuškāns/ F64
Krievijas iebrukuma Ukrainā svinēšana, Krievijas mūsdienu svastikas “Z” un agresorvalsts karoga demonstrēšana, draudi žurnālistiem par Krievijai neglaimojošas informācijas publicēšanu – par šo un daudz ko citu ziņo ludzānieši, kuri satraukti par Krievijas zvērību atbalstīšanas sērgu Ludzā, vēsta raidījums "Bez Tabu".

Olga ir latgaliete, kura ilgus gadus dzīvojusi Rīgā. Pirms vairākiem gadiem pārcēlās atpakaļ uz Latgali, Ludzā iegādājoties īpašumu.

Nu viņa savu māju vēlas pārdot, jo pēc 24. februāra dzīvi Ludzā raksturo kā neciešamu. Iepriekš nojauta par atsevišķu šīs pilsētas iedzīvotāju prokremlisko nostāju, bet pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā apjauta patiesos 5. kolonnas apmērus pilsētā, raidījumam stāstīja Olga.

"2014. gadā [, kad Krievija anektēja Krimu,] kāds dižojās ar jaku, uz kuras uzrakstīts “Rossija”. Nodomāju: nu, labi, kā gribi, tā staigā. Šogad pēc 24. februāra iegāju veikalā kaķītim bļodiņu nopirkt. Dzirdu, ka sieviete runā. Viņa tik priecīga, ar tādu prieku stāstīja, ka Kadirovs “TikTok” stāsta, ka esot jau Kijivā. Teica, ka vajag tos ukraiņus dasist! Es nenoturējos. Prasīju: “Kā jūs tā varat runāt?”"

Ludzāniete raidījumam stāstīja, ka ikdienā redz un dzird daudzu vietējo iedzīvotāju nostāšanos Krievijas pusē.

“Bez Tabu” uzklausīja arī laikraksta “Ludzas Zeme” galveno redaktori Laimu Linužu, pēc kuras stāstītā spriežot, ziņot par Krievijas zvērībām Ukrainā un noskaņojumu Latgalē, tai skaitā Ludzā, pēc 24. februāra šajā pilsētā ir liela uzdrīkstēšanās.

Linužu satrauc arī lasītais Ludzas iedzīvotāju domubiedru grupās sociālajā tīklā “Facebook”, kur nospiedošs vairums pauž atbalstu Kremļa pasaules redzējumam. Linuža pauda nožēlu, ka iedzīvotāji ilgus gadus devuši priekšroku Krievijas propagandas medijiem, kas “izskalojuši” smadzenes. Viņasprāt, mediju videi jāsasparojas un jāinformē cilvēkus viņiem saprotamā valodā, bet pasniedzot objektīvu informāciju. Tiesa, viņa norādīja, ka “nozombēti” esot arī daudzi vietējie latvieši, kuri arī ilgus gadus uzsūkuši Krievijas televīzijas kanālu melu informāciju.

“Ludzas Zeme” uzrādīja fotoattēlus, kuros pilsētas ielās iemūžinātas automašīnas, trafarētas Krievijas karoga krāsās, kā arī kāds privātnams, kura adreses plāksnē cipars “2” pārveidots par “Z”.

Linuža īpaši izcēla makšķerēšana un pirotehnikas veikala, kura telpas iekārtotas vienā ēkā ar “Ludzas Zemes” redakcijas telpām, vadītāju, kura uzvedība arī viņai šķiet nepieņemama. Kaimiņa izdarību, tai skaitā tās, kas vērstas pret žurnālistiem, dēļ medijs prāto par pārvākšanos uz citām telpām.

"Pašvaldības [Ukrainas atbalsta] mītiņā viņš skraidīja ar ”Z” burtu. Pārliecību neslēpj. Turklāt viņš svinēja Krievijas iebrukumu Ukrainā kā savu personīgo notikumu, atskaņojot skaļu mūziku, ko dzirdējām caur sienām, un visādiem izsaucieniem par Putinu, ”za roģinu!”, ”za pobedu!”."

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Komentē 34

 
Anonīms
 

Labdieniņ. Tagad notiek informatīvais karš. Tas nozīmē, ka arī ukraiņi un kolektīvie rietumi var melot, lai sasniegtu savus mērķus.

6.maijs 2022, 16:33 Atbildēt

Nu nu kurmi,tava retorika ir kā no propogandistu mutes izcelta…,kolektīvie rietumi…,šie vārdi bieži izskan no meles un svilpastes simonjanas mutes,un viņas drauga solovjova vārsmām,takā ja gribi izteikties nomaini retoriku!!

6.maijs 2022, 17:10 Atbildēt
Otto Kurmis > ilm.rs.zubkins

Nekad nav tikai melns un balts, realitāte vienmēr ir pelēkajā zonā. Un: viena pagale nedeg... Cik jokainam ir jābūt, lai ticētu varas kliķes ruporiem, kuri sludina vienu vienīgo patiesību, visus citus viedokļus pasludinot par melu propagandu, dezinformāciju un "viltus ziņām"? Pēc būtības šodienas bēdīgā realitāte nebūt neatšķiras no Staļina vai Ādolfa laikos piekoptās prakses. Pagaidām vēl tikai nenotiek fiziska izrēķināšanās ar oponentiem... Bet cik ilgi tas tā vēl būs, ko?!

6.maijs 2022, 17:42 Atbildēt

Otto, tev visur rādās meļi.

6.maijs 2022, 18:21 Atbildēt
Valdis Dannenbergs > otto.kurmis

Fiziska izrēķināšanās ar oponentiem notiek krievijā tagad, ko te rakņāties pagātnē.Lilākās pilsētās arestē par to, ka turi pie krūtīm baltu lapu ar vārdu ņet un picām zvaigznītēm vai tikai baltu lapu vien. Tas jau pārspēj visus iepriekšējos diktatoriskos režīmus. Paskaties intervijas ar parastajiem krievu cilvekiem-tādus apsurdus par Ukrainu melš un atsaucas tikai uz TV. Krievijas TV melo tik ciniski, ka grūti noticēt , ka tas iespējams mūsdienu Eiropā.

6.maijs 2022, 22:33 Atbildēt
Andris Savickis > ilm.rs.zubkins

zubkin tu esi no reklāmas kampaņas atpalicis...daudzas ES valstis jau tagad liek lielu nikolaju uz sankcijām ....tie kas domā par valsti un cilvēku...nafta gāze degviela un bildi ieliec mīzala

7.maijs 2022, 11:10 Atbildēt
Andris Savickis > beatrise.ezera

beatrise arī slepena un laikam stukačiene arī

7.maijs 2022, 11:12 Atbildēt
Andris Savickis > valdis.dannenbergs

Valdi tu uzskati ka pie mums ir savādāk...vienam skabargu redzi bet sev baļķi nejūti

7.maijs 2022, 11:14 Atbildēt

Diemžēl tādi Krievijas patrioti ir visā Latvijā un ne tikai. Var palasīt komentētāju Inu un jau smird pēc sēra. It kā neatbalsta karu, bet citu izeju neredz,jo ukraiņi 8 gadus slaktējuši "miermīlīgo" Doņetsku un Luhansku, kuru pat nevar normāli uzrakstīt, viņai tā ir Luganska.Par ko te var vēl runāt?

6.maijs 2022, 16:41 Atbildēt

jeļena...Luganska es zinu kas ir bet Luhanska nezinu pameklē internetā kā ir Pentagons vai Pentahons

7.maijs 2022, 11:17 Atbildēt
Jelena Sergejeva > 485713116626550

Ei nu, Latvijā dīvainā kārtā tā joprojām ir Luhanska. Nē, ja skatās pēc krievu izrunas tad viss štokos. Tu arī burta "h" vietā izrunā "g"?

7.maijs 2022, 17:19 Atbildēt

Kādas problemas , valsts drošibas dienestiem jārada tādi apstakļi ka tai pašā dienā vatnieks jau lido pār raškas robežu. Reali izmest no jebkara darba ierebežot iespeju saņemt jebkadus līdzekļus utt. Paši aiztīsies uz laimes zemi.. Sākt vajazdetu ar Ludzas domi..

6.maijs 2022, 19:41 Atbildēt

Pilnīgi pareizi.

6.maijs 2022, 20:18 Atbildēt

tu od pēc di..ā līdēja

7.maijs 2022, 11:18 Atbildēt

PSRS laikos es klausījos Brīvo eiropu, Amerikas balss!

Tagad demokrāti internetā nobloķē JANDEX.RU un domā, ka es neatradī'šu iespējas paskatīties krievu ziņas?!

Rietumu job. demokrātija!!!

6.maijs 2022, 20:46 Atbildēt

Nu jābeidz vienreiz auklēties ar šiem kropliem,sākumā pa maku,ja maz,pa pēcpusi un uz laimīgo zemi,cik var to ciest !!!

6.maijs 2022, 20:59 Atbildēt

Es nezinu, kā ir Ludža. Bet es redzu , jau kuro reizi redzu citu lietu. latgale, Latgale, Latgale...... Cienītie autori, ko Jums tā Latgale izēdusi?! Ja kāds ārdās ar agresora atbalstīšanu, tad mums laikam ir atbilstošas struktūras, kam vajag pastrādāt, mums ir atbilstoši likumi, kurus vajag ievērot. Bet Latgali te nevajag iekšā jaukt! Ludzas zeme - pareizi, Jūs esat mēdīji, informēt sabiedrību ir Jūsu pienākums. Tikai es labprātāk izlasītu, ka kāds par savu pretvalstisku darbību ir saņēmis pelnīto sodu. Citādāk tāda sievu paklačošanās vien iznāk.

6.maijs 2022, 21:18 Atbildēt
Dzēsts lietotājs

ЛУДЗА | LUDZA saucās prokremliskā grupa, administratori mani noblokējuši un dzēš ārā komentārus! Lūdzu pievienojaties grupai un nedodiet krievu propogandoniem ņemt virsu! Nevajag jaukt atceres dienu ar Putlerisma slavināšanu. Pieminekļiem un mirušajiem ir jātrodas kapos nevis pilsētas parkā!

6.maijs 2022, 21:19 Atbildēt

Nu ja policija netiek galā, tad varbūt šīs LV zemes lojālajiem iedzīvotājiem, jāsāk biežāk uz Ludzu "ekskursijās" braukāt?!

Es čo ta nesaprotu, kā slepkavu atbalstītājiem te "sliktajā Eiropā" ļauj dzīvot? Lai taču brauc pie sava Kinga Putina un dzīvo tur laimīgi, jopcik mizīt ar ārā!

6.maijs 2022, 21:36 Atbildēt

Tātad....Jauki! Beidzot mēs redzam kādās krāsās katrs ir ,,krāsojies,,. Te darbs Pašvaldības policijai,par kara atbalstīšanu un kara jaunieviesto simbolu lietošanu uz ,,sutkām,,,pēc tam naudas sods...un,ja vēlreiz tiek pieķerts - pilsonību NOST !

6.maijs 2022, 21:41 Atbildēt

Brīžiem tiešām šķiet ka esam kādu tur krievu guberņa nevis Latvijas valsts! Murgs kaut kāds ar to Ludzu! Kur valsts vara kur drošibas struktūras, kāda patvaļa dota "bandītiskiem radījumiem", jūs gribiet Latvijā savu "lugadonu" ka necīnieties ar sērgu pašā saknē! Represija represija un vēl reiz represijas, pie joda demokrātiju, ja tiek skartas valsts drošības intereses un it sevišķi šajā krievijas agresijas laikā!

6.maijs 2022, 21:54 Atbildēt

Un Valsts Policija, protams, uzskata, ka ir savu uzdevumu augstumos

6.maijs 2022, 22:55 Atbildēt

skaidrs,ka uzskata.Mums taču ir 'ministrīte-rīkotāja"Marija,kura arī tā uzskata.Šodien pie uzvarekļa atkal elle iet vaļā.Policistu nav.Marija atpūšas pēc ,viņasprāt,labi padarīta darbiņa.Kauns paristiem!Fui!

10.maijs 2022, 19:20 Atbildēt

Cik ilgi var malt un nomelnot tiesi Ludzu un Latgali, it ka citur Latvija nav krievvalodigo un tadi , kas atbalsta karu Ukraina.Latgale ir daudznacionals regions un cik man zinams no maniem draugiem neviens vinus tur neapdraud, cilveki strada, dzivo, sej tirumus.Katra regiona, tapat ka nacija ir atseviski cilveki, kas doma savadak, bet karu nevelas un nosoda jebkurs normals cilveks.

7.maijs 2022, 1:57 Atbildēt

Ar Ludzu galā netiekat, bet skaļi brēcat, ka Krievija atņēmusi savulaik no tīras sirds jaunajai Latvijas valstij

uzdāvināto patiesi krievisko Pitālovas (jūsu valodā Abrenes) apgabalu.

8.maijs 2022, 19:47 Atbildēt

Diez vai Pitalova kādreiz bija Krievijas sastāvā.Padomā par vārdu salikumu.Pie Tālavas. Tas laikam neko neizsaka?

8.maijs 2022, 23:40 Atbildēt
dzintra > jelna.sergejeja

Pareizi.Sākotnēji Pietālava,tad Abrene.

10.maijs 2022, 19:15 Atbildēt

Sadalīji visus: jūs un mēs.

11.maijs 2022, 9:39 Atbildēt

Lūk bradjagu klaidoņu viens surogātelis, kas palicis un iesakņojies pēc 1940.gada un 1945. gada , kad plikadīdas apsēda Latviju.. Vaņkas to nodēvēja par Pitālovu no vārda nosaukuma Pietālava. Ne tikai Abrene pieder Latvijai, bet ar Vitebskas apgabals. 'Dī ir valdības neizdarība ar klaidoņiem, kuriem pieprasīt lojalitāti Latvijai un pieņemot Latvijas pilsonību OBLIGĀTI arī tautību latvietis, bet ne, tad prom ar visām smirdīgajām ilzītām.

11.maijs 2022, 15:51 Atbildēt

Kāda problēma? Jādara, kā to darija 2014.gadā ar Luhansku - SU-25 un raķete administrācijas ēkā. Pēc tam ar SU-25 lilgabalu pa parku (tur tak separi staiga).

9.maijs 2022, 12:00 Atbildēt

Sodus nežēlīgus, lai paliek pliki par okupantu atbalstīšanu!!!

11.maijs 2022, 10:07 Atbildēt

Tak vienrei iņemat no alfabēta z un v burtus un būs visi mierīgi.

13.maijs 2022, 13:58 Atbildēt

Nedrīkstēji rakstīt "visi" . Tu tomēr trāpījies uz v. Tagad tiksi tiesāts, ināsi, kā ļaunprātīgi izmantot alfabētu.

14.maijs 2022, 7:29 Atbildēt

Ko tie vatņiki darīs,kad Putins nosprāgs un okupanti būs galīgi sagrauti un izdzīti no Ukrainas zemes? Viņus visus nepieciešams fiksēt!

15.maijs 2022, 18:49 Atbildēt
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 4:05

Jaunākās diskusijas