Zigmars Liepiņš par Uzvaras pieminekli: Es būtu par radikālākiem mēriem

tautaruna.lv 6.maijs 2022, 10:30
 
Dmitrijs Suļžics/F64
Komponists Zigmars Liepiņš kanālaTV24 raidījumā "Kārtības rullis" paudis viedokli par Uzvaras pieminekļa jautājumu.
"Man ir sajūta, ka ir bezzobainība Latvijā. Es būtu par radikālākiem mēriem," raidījumā pauž komponists.

Viņš norāda, ka vajag "nečakarēties" un Uzvaras pieminekli nojaukt.

"Nu, tad nojaucam viņu un viss, punkts. Ātri," saka komponists.

Runājot par ziņām, ka piemineklis ir sliktā stāvoklī un bīstams, komponists saka: "Tu tici, ka viņš ir bīstams? Tas ir tik muļķīgi, ka mana tā kā mazam bērnam stāsta: "Mēs mainīsim nosaukumu. Ja mēs mainīsim nosaukmu, tad mums tas līgums vairs nebūs saistošs"," uzskata komponists.

Kā ziņots, pēdējā laikā saistībā ar Krievijas iebrukumu Ukrainā aktualizējies jautājums par Rīgā, Uzvaras parkā, esošo pieminekli un iespējām to demontēt.

"Rīgas pieminekļu padomē, atbildot uz Saeimas Ārlietu komisijas vēstuli, pieņēmām konceptuālu atbalstu pieminekļa/objekta Uzvaras parkā nosaukuma maiņai," ar ierakstu mikroblogošanas vietnē "Twitter" pēc Rīgas pieminekļu padomes sēdes dalījās Dāvis Stalts.

Uz sabiedrības kritiku, kāpēc tiek lemts par pieminekļa nosaukuma maiņu nevis demontāžu, viņš skaidroja: " Es šo drīzāk uzskatu par tādu kā sabiedrības gatavināšanu pieminekļa/objekta nojaukšanai. Arvien vairāk to gļēvākie saņemsies saukt par Okupācijas pieminekli (vai kā savādāk, kā to pārdēvēs), kas, protams, tiem palīdzēs pamazām pierast pie domas, ka šie propagandas objekti jānovāc."

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Komentē 8

 
Anonīms
 

Ko var muļļāties. 32 neatkarības gadi ir skaidri pierādījuši, ka ir vesela liela armija krievu cilvēku, kas nevēlas būt lojāli valstij, kurā dzīvo. Nav tikai saprotams, kādēļ viņa te joprojām dzīvo, bet nebrauc uz paradīzes zemi Krieviju. Izskaidrojums tam varētu būt tikai viens-viņi cer, ka Krievija no jauna okupēs Latviju. Tādēļ atbilde viņiem jābūt tikai vienai - nojaukt pieminekli. Un nevis klusiņām un nemanot, lai tik viņus nesadusmo, bet gan tieši otrādi - ar lielu troksni, un nogriezt viņu cerības uz atkārtotu okupāciju kā ar nazi! Un katru protestētāju ar konvoju pavadīt līdz robežai.

6.maijs 2022, 20:44 Atbildēt

Piemineklis otreizējai okupācijai nav vajadzīgs. Tā nojaukšana noderēs tiem, kas latviešus dēvē par nacistiem. Okupēšanai vajadzīgi ieroči un draudi NATO, lai neiejaucas ,kā Ukrainā. Viņi ne tikai cer, bet ir pārliecināti, ka, viņu atzinumā, atdalītā Krievijas guberņa tiks atkal pievienotas impērijai un tie, kam tas nepatīk, tiks izsūtīti aiz Urālu kalniem.

6.maijs 2022, 22:18 Atbildēt
Beatrise Ezera > valdis.dannenbergs

No 1941. gada 14. jūnijā uz Vjatlagu izsūtītajiem Latvijas vīriešiem pusgada laikā nomira 93% aizvesto. Tad 1942. gada vasarā arestēja un uz Vjatlagu atveda etniskos vāciešus. Arī viņi nomira. Kur ir piemineklis šiem nomocītajiem cilvēkiem?

6.maijs 2022, 22:45 Atbildēt

Silva lautājums ...kāpēc mūsu bērni pamet dzimteni piemēram uz Angliju...

7.maijs 2022, 11:49 Atbildēt

100% taisnība

7.maijs 2022, 14:47 Atbildēt

Piekrītu 

11.maijs 2022, 20:13 Atbildēt

Pareizi. Un tā vietā uzcelt kaut kādu abstraktu sūdu uz kociņa NATO atbrīvotājiem. Nesaprotu, kāpēc mākslinieki, kuru stiprā puse nu pavisam nav politika, bāž savu degunu, kur neprasa. Nu labi, Zigis jau vecs, kaut gan padomju vara viņam gan pāri nedarīja, bet daudziem nāksies atkal kažokus pāršūt, taisnoties, gorīties, smaidīt un tēlot. Vispār jau bohēma un šmotku maiņa ir tā joma, kas pa īstam māksliniekiem labi padodas. Protams, vēl zīmēšanās, kur vajag un nevajag (te vienu nabadzīti no dzīvokļa metot ārā). Tā sakot - lai tauta neaizmirstu, ka vēl eksistē un elpo.

8.maijs 2022, 20:05 Atbildēt

Atraduši ar ko karot, ar piemineku tieši kā Don Kihots ar dzirnavām, kam tas ir vajadzīgs? Vajag saliedēt sabiedrību, nevis tracināt vienam otru. Šo pieminekli var piemēram, nedaudz pāŗveidot un veltīt Ukrainas uzvarai par rašistiem pašreizējā karā. Tas nebūtu tik ļoti sarežģīti un nekas nav jānojauc.

10.maijs 2022, 21:50 Atbildēt
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 14:21

Jaunākās diskusijas