Prognoze: kāds pārtikas produkts Latvijā kļūs pat par 50% dārgāks?

tautaruna.lv 6.maijs 2022, 4:30
 
Dmitrijs Suļžics /F64
Karadarbība Ukrainā ietekmējusi arī pārtikas produktu cenas Latvijā, nenoliedzami iedzīvotāju izbrīna par redzēto veikalos ir pamatots-kopš pērnā gada 30 % kāpums jūtams galvenokārt trim pārtikas precēm-graudaugiem, cukuram un eļļai, vēsta raidījums "Bez Tabu".

"Analizējot tieši dzīvnieku un augu eļļas, konstatējām, ka pieaudzis Krievijas īpatsvars šajā grupā. Ņemot vērā ierobežojumus, imports no Krievijas tuvākajā laikā apsīks, tātad vēl vairāk potenciāli ietekmējot eļļas cenas," saka Intars Abražuns, CSP pārstāvis.

Apsekojot vairākas tirdzniecības vietas, vidēji eļļas cepšanai maksā 3, 4 eiro litrā, savukārt augu eļļas cenas ir dažādas-līdz pat 12 eiro. Izrādās, eļļu plaukti ir krietni vien patukšoti, jo īpaši saulespuķu un rapšu eļļai! Salīdzinot ar pērnā gada sākumu, olīveļļai un augu eļļai cena litrā pieaugusi gandrīz par eiro. Tomēr vienam no lielākajiem nerafinētās eļļas ražotājiem noiets šobrīd pieaug , kā iemeslu minot cilvēku iekrājumu gādāšanu.

"Kopš 24.februāra noticis straujš lēciens, šobrīd tā cena ir virs tūkstoša eiro par tonnu. Salīdzinot ar pagājušā gada ražas novākšanas laiku, šobrīd cena rapša sēklām ir pieaugusi dubultā," saka Ilze Lībiete, “Iecavnieks&Co” pārstāve.

Nevaram būt optimisti-ekspertu skatījumā līdz gada beigām varētu sagaidīt cenu kāpumu vēl par 50%, taču iedzīvotājiem nevajadzētu aizrauties ar pārlieku lielu pārtikas krājumu iegādi!

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 0:39

Jaunākās diskusijas