Lai atgūtu savus bērnus no ASV, latvietei vajadzēja divus gadus

tautaruna.lv 10.septembris 2021, 11:30
 
Ekrānšāviņš no video
Ir maz tiesisku instrumentu, kā palīdzēt sievietēm, kuras ārzemēs piedzīvojušas emocionālu un fizisku vardarbību un cīnās par tiesībām bērniem atgriezties Latvijā. Ja sieviete nonāk šādā situācijā, viņa ir viena un bezspēcīga pret svešas valsts tiesu varu. Latvijai formāli nav tiesību iejaukties citas valsts tiesvedībā. To izjutusi arī Daina Russo, kura divu gadus Amerikas Savienotajās Valstīs centās panākt, lai bērni var atbraukt uz Latviju, vēstīts Judītes Čunkas materiālā LTV Panorāmā.

Dainas nedienas sākas pirms diviem gadiem. Laulība vēl nebija oficiāli šķirta. Bet ar vīru bija noslēgta vienošanās par bērnu atrašanās vietu - skolas laikā viņi dzīvo Latvijā, bet vasaru - pie tēva ASV. Viss bija labi, līdz kādu reizi bērni kopā ar vecmāmiņu devās uz Savienotajām Valstīm un Daina pievienojās vēlāk. Kad viņa ieradās ASV, sievietei izsniedza tiesas orderi par aizliegumu tuvoties dēlam un meitai.

“Tu esi šoka stāvoklī, un šādā situācijā tev pietrūkst informācijas, pietrūkst saprašanas, pieredzes. Un tu iekrīti, uzticoties vietējam advokātam, kurš apsolīja, ka pāris mēnešu laikā tas tiks sakārtots, bērni atgriezīsies Latvijā un laulība tiks šķirta. Sakārtosim mantisko jautājumu. Bet tā viss nebija. Iesaistījās bērnu advokāts, un kā jau amerikāņi, lieli patrioti, uzskata, ka vislabākā vieta, kur atrasties, ir ASV,” pastāstīja Daina.

Daina Russo vērsās Latvijas vēstniecībā, taču saņēma atbildi, ka Latvija ģimenes strīdos neiejaucas un nav resursu, lai palīdzētu. Sākās Covid-19 pandēmija, bet Dainai nebija ne darba, ne līdzekļu iztikai. Viņa izlēma aizbraukt no ASV un cīņu par bērniem turpināt no Latvijas.

“Man nācās uz gadu bērnus atstāt, jo es tiesiski neko nevarēju izdarīt.

Ne caur ASV tiesu institūcijām, ne ar to, ka man bija pierādījumi, ka bērni atstāti novārtā. Tāpat es neko nevaru. Viņš ir tēvs, un viņam ir tiesības,” pastāstīja Daina.

Taču arī Latvijā Daina atdūrās pret to, ka dažādas iestādes sūtīja viena pie otras. Beigās strīdu izdevās atrisināt, abām pusēm labprātīgi vienojoties. Tagad bērniem būs no jauna jāiekļaujas Latvijas izglītības sistēmā, jo te nav bijuši divus gadus.

Sievietēm, kuras ārzemēs nonākušas līdzīgā situācijā, Daina iesaka nepaļauties uz vietējiem advokātiem: “Būt neatlaidīgākām. Piemēram, man pasaka vēstniecība, ka viņi nezina, ka viņi neiejaucas. Zvanīt kaut vai 10 reizes un teikt, jums ir jāiejaucas. Arī pret Tieslietu ministriju būt neatlaidīgākām.”

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 3:02

Jaunākās diskusijas