Meteorologs skaidro, vai tiešām tagad ir atvasara

tautaruna.lv 10.septembris 2021, 14:30
 
Dmitrijs Suļžics/F64
Meteorologs Jānis Trallis mikroblogošanas vietnē Twitter veltījis ierakstu atvasaras definīcijai.

Trallis ierakstā norāda, ka atvasara ir viena no grūtāk definējamajām parādībām.

"Vai šodien ir atvasara? Atbilde, visticamāk, būs balstīta emocijās, nevis faktos. Atvasara nepieder ne vasarai, ne rudenim, tas nav gadalaiks. Ja iepriekš nebūtu bijis vēss un lietains laiks, šonedēļ nebūtu atvasaras," skaidro meteorologs

Tāpat viņš pauž, ka daži uzskata, ka atvasara iespējama tikai pēc astronomiskā rudens sākuma vai tad, kad kokiem krāsojas lapas.

Trallis atsaucas arī uz interneta vārdnīcā "Tēzaurs" minēto, ka atvasara ir vasaras beigu posms un tā var būt pat augustā.

Meteorologs beigās atzīmē, ka atziemas definīcija gan ir skaidrāka - aukstuma atgriešanās pavasarī.

Jau vēstīts, ka kanālam ReTV klimatologs Edgars Maļinovskis norādīja: "No zinātniskā viedokļa tāda jēdziena - atvasara - nav. Tas vairāk ir cilvēku sajūtās, emocijās."

Ir tomēr vēl kāds kritērijs, kad vismaz emocionāli varētu domāt par atvasaru. “Ir jau lapas nokrāsojušās, lapkritis ir sācies, varbūt temperatūras nav atbilstošas vasarai, bet viņas ir relatīvi siltākas, nekā apkārt pirms un pēc dienas. Pēc meteoroloģijas un pēc cilvēkiem vienīgais kritērijs ir, ka jābūt saulainam,” pauž Edgars Maļinovskis.

Slavukārt aika vērotājs Vilis Bukšs ReTV Ziņām stāsta, ka atvasarai ir trīs periodi jeb trīs māsas. “Lai gan tautas gudrībās saka, ka ir trīs atvasaras, vasaras trīs meitas. Jaunākā atvasara, kura šobrīd ir no 28. augusta līdz 14. septembrim. Tagad mēs esam zem jaunākās atvasaras zīmē, pēc tam īsta atvasara varētu būt no 14. septembra līdz 29. septembrim. Tad, kad ir patīkams saulains laiks, tad ir īstā atvasara, un vēl ir pēc Miķeļiem - no 29. septembra līdz 12. oktobrim, vecajam Miķelim, kas ir 12. oktobris. Ja tās dienas oktobra sākumā, tad tajās dienās ir vecākā atvasara, kas ir tajā laikā.”

Dabas vērotājs norāda, ka tagad ir sākusies atvasara jeb jaunākā vasaras meita.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 0:29

Jaunākās diskusijas